Colorist, Voorzitter van CSIKevin Shaw

Kevin is al enkele jaren actief bezig met de invoering van HDR. Hij is een erkend Dolby Vision-instructeur en heeft onlangs samen met Samsung de Onyx Cinema bestudeerd. De thuistelevisiemarkt evolueert echter sneller dan wat ook en heeft zowel coloristen als producenten voor een raadsel gesteld. Nog maar twee jaar geleden was er slechts één commercieel verkrijgbare referentiemonitor die voldeed aan de verwachtingen van coloristen voor HDR10 mastering. HDR10 is een belangrijke norm omdat het de enige HDR-televisienorm is die door alle huidige toestellen wordt ondersteund. In het afgelopen jaar hebben we tientallen monitoren en verschillende technologieën op de markt zien komen, maar al degene die voldoen aan de specificaties voor HDR10 en betere mastering-specificaties kosten ruim meer dan 20.000 dollar. Nu is er een uitdager met een referentiemonitor voor minder dan een tiende van die prijs, die high-end HDR mogelijk maakt voor degenen onder ons zonder baan met een budget van zes cijfers.

ProArt PA32UC

ASUS, een bedrijf dat bekend staat om zijn computer- en grafische producten, heeft nu een revolutionair 3840 x 2160 UHD Premium referentiescherm geïntroduceerd, de PA32UC, dat perfecte rec. 709 (zonder een LUT box), DCI P3 en jawel, vier smaken HDR waaronder HDR10 en HLG, met opties om te clippen bij 1000 nits of om zijn piek te bereiken van meer dan 1200 nits. Oké, dat is allemaal niet bijzonder revolutionair, behalve dat deze 32" monitor ongeveer 2000 dollar kost - minder dan een tiende van welk concurrerend product dan ook. Zeker, er zijn televisies in de buurt van die prijs die HDR ondersteunen, maar die hebben niet de menu's en instellingen van een professioneel referentiescherm, ze kalibreren niet zo nauwkeurig en ze halen geen 1000 nits omdat de meeste OLED's zijn. Zelfs als er een geschikte televisie was, zou die ongetwijfeld te groot zijn voor mijn installatie. Ik heb geen grote kamer waar ik zo'n goddelijke monitor aan de muur kan hangen, maar de 32" ASUS is de perfecte maat voor mijn desktopinstallatie.

De PA32UC ademt kwaliteit uit zodra hij uit zijn robuuste verpakking komt. De eerste verrassing als het deksel eraf gaat is de X-rite i1 display colorimeter voor nauwkeurige kalibratie van het scherm. Hij komt prachtig gekalibreerd uit de fabriek, compleet met een rapportkaart, maar dit is een leuke bonus als je zoals ik de instellingen moet wijzigen. Het i1-display is een veel beter product dan de sondes waarmee andere beeldschermen in deze prijsklasse worden geleverd.

Vervolgens komt de zware metalen voet tevoorschijn die stabiliteit en robuustheid aan de monitor toevoegt. Maar wat ik pas echt leuk vind, is dat de monitor helemaal in portretstand kan worden gedraaid, wat het aansluiten op de vele ingangen verbazend eenvoudig maakt. De ingangen zijn referentiescherm

 • 4 HDMI
 • 1 DisplayPort
 • 2 Thunderbolt-poorten met voeding (één ingang en één doorlus)
 • 1 USB 3.0 Type-C

Er zijn ook nog eens 2 x USB 3.0 Type A en 1 USB 3.0 Type B die een USB-hub vormen en er is nog een afgedekte USB 2.0-poort die wordt gebruikt voor service-updates. Ik heb onlangs een upgrade uitgevoerd die het zwartniveau drastisch verbetert en het hele proces had niet eenvoudiger kunnen zijn. Sluit een USB-stick aan, activeer de update, wacht een paar minuten en herstart de monitor. Alles klaar en makkelijk te controleren. De voorinstellingen in de laatste update zijn

 • Standaard
 • sRGB
 • Adobe RGB
 • Rec. 2020
 • DCI -P3
 • Rec. 709
 • HDR
  • -PQ1000 (niet geclipt)
  • -UHD Premium (geclipt tot 1000 nits)
  • -ASUS (geclipt tot 1000 nits)
  • -HLG
 • Gebruiker 1
 • Gebruiker 2

Oudere versies van de monitor hebben een zoals hierboven beschreven service-update nodig om deze menu's te krijgen. Ik heb verschillende verslagen gelezen van eerdere gebruikers die klaagden dat ze de instelling rec. 709 niet hadden, of de HLG-instelling. De update duurt maar een paar minuten, en iedereen kan het doen. Het is duidelijk dat ASUS serieus bezig is met de postproductiemarkt en reageert op feedback van klanten - dus ik kijk uit naar opwindend nieuws van hen op NAB.

Ik heb de rec. 709-instelling opnieuw gekalibreerd, omdat die zeer helder is bij verzending. De helderheid lijkt meer op die van een moderne televisie dan op die van traditionele mastering-referentieschermen. Ik was zeer tevreden over het gemak en de nauwkeurigheid van de kalibratie die ik wist te behalen met de ingebouwde bediening.

Kortom, de ASUS PA32UC voldoet aan mijn behoeften als een professioneel rec. 709 referentiescherm en stelt me in staat om nauwkeurige HDR-mastering en -monitoring uit te voeren zonder de compromissen van televisies of het prijskaartje van de gebruikelijke favorieten binnen deze sector. ASUS is nog niet de voor de hand liggende naam voor monitoren in onze sector, hoewel ze natuurlijk zeer hoog aangeschreven staan in de pc- en gaming-markten, maar ik ben er van overtuigd dat dit gaat veranderen! Je zou hier echt zelf naar moeten kijken.

Kevin Shaw, CSI
Colorist Consultant - Finalcolor Ltd,
Instructeur - International Colorist Academy
Voorzitter - Colorist Society International
Oorsprong artikel: https://icolorist.com/2019/03/30/a-diamond-in-the-rough/