[Draadloze router] Wat is mesh-wifi voor het hele huis?

beste mesh-wifi voor het hele huis

Een gids voor mesh-wifi-netwerken voor het hele huis

Wat betekent mesh-wifi? Hoe werkt mesh-wifi?

Mesh wifi, of wifi voor het hele huis, is een enkel netwerk dat wordt ingeschakeld door het gebruik van meerdere hardwareapparaten – meestal betekent dit een enkele router die draadloos verbinding maakt met een aantal ‘satellietknooppunten’. Strategisch geplaatst, werken deze knooppunten samen om een ​​enkel netwerk te vormen dat volledige wifi-dekking biedt. Dit mesh-netwerk biedt dekking tot in elke hoek van uw huis, elimineert dode wifi-zones en zorgt voor naadloze verbindingen overal in uw huis. Verbonden apparaten kunnen soepel en naadloos overschakelen van de ene mesh-node naar de andere, dus het proces is onmerkbaar — zelfs bij het streamen van een film, bijvoorbeeld.

Mesh WiFi werkt meestal met één hoofdrouter die is verbonden met internet. Extra satellietknooppunten kunnen eenvoudig aan het netwerk worden toegevoegd om de dekking indien nodig uit te breiden. Een mesh-wifi-netwerk kan een van de twee verschillende verbindingtopologieën of logische lay-outs gebruiken: ster en daisy chain.

Stertopologie versus daisy-chain-topologie

De stertopologie is de meest populaire keuze voor een mesh wifi-netwerk, en terecht. De definitie van stertopologie is dat elk knooppunt rechtstreeks verbinding kan maken met en kan communiceren met de primaire router, en ook met elkaar. Dit brengt twee duidelijke voordelen met zich mee. De eerste is de directe verbinding van elk knooppunt met de hoofdrouter, wat betekent dat WiFi-signalen slechts één enkele "hop" hebben. tussen de node en de router. Het tweede voordeel is dat als een knooppunt om welke reden dan ook offline zou gaan, de andere knooppunten het netwerk operationeel kunnen houden. Om stertopologie te laten werken, moet de afstand tussen knooppunten groter zijn dan de afstand tussen de knooppunten en de router.

Daarentegen verwijst serieschakeling naar knooppunten die alleen lineair met elkaar zijn verbonden. Dit betekent dat WiFi-signalen mogelijk meerdere sprongen moeten maken voordat ze een bepaald apparaat bereiken — van de router en vervolgens via een of meer knooppunten. Dit kan tot gevolg hebben dat verbindingen worden vertraagd en kan delen van het netwerk breken als een bepaald knooppunt een probleem ontwikkelt.

mesh WiFi-topologie

Wat zijn de voordelen van mesh-wifi?

Een goed mesh-wifi-netwerk elimineert dode wifi-zones, uitval en andere verbindingsproblemen. Dit betekent dat u kunt genieten van betrouwbare wifi-dekking in elke kamer van uw huis en op alle verdiepingen.

Meer informatie over ASUS ZenWiFi.

• Brede dekking, stabiele connectiviteit

Een mesh wifi-systeem zorgt ervoor dat je overal in huis een sterke, stabiele wifi-verbinding hebt. De individuele nodes communiceren automatisch met elkaar aen naadloos, zodat u van de zolder naar de kelder kunt aansluiten — en overal daar tussenin.

• Eén flexibel thuisnetwerk

Als u een mesh-wifi-netwerk installeert, hoeft u niet meer te schakelen tussen verschillende netwerken in verschillende delen van uw huis. Je maakt gewoon verbinding met het mesh wifi-netwerk en dat is dat — je blijft overal verbonden, zelfs als een bepaald knooppunt offline gaat of een fout ontwikkelt. Uniek is dat u met ASUS mesh-routers kunt kiezen hoe u uw wifi-netwerken een naam geeft: een enkele naam voor het hele netwerk of afzonderlijke namen voor elke frequentieband.

• Eenvoudige installatie en beheer

Een mesh wifi-netwerk maakt eenvoudig beheer van alle verbindingen mogelijk. Met name bij ASUS-routers kunt u met de gratis ASUS Router-app de installatie in slechts enkele eenvoudige stappen voltooien, met automatische synchronisatie van alle knooppunten.*

* De automatische synchronisatiefunctie wordt alleen ondersteund door ASUS ZenWiFi-routers.

• Commerciële beveiliging

Bij ASUS-routers is ASUS AiProtection en ouderlijk toezicht gratis. Dit zorgt voor totale gemoedsrust en u houdt via de mobiele app alles in de gaten wat er op uw netwerk gebeurt. Het werkt zichzelf ook automatisch bij wanneer dat nodig is, waardoor de beste bescherming te allen tijde wordt gegarandeerd.

*Controleer hieronder de ondersteunde routers met AiProtection. https://www.asus.com/Content/AiProtection

• Slim uiterlijk voor slimme huizen

ASUS ZenWiFi werkt perfect met smarthome-services — zoals Alexa skills en Google Assistant — en heeft een eenvoudig en eersteklas ontwerp dat bij elke inrichting past.

*Ga voor een gedetailleerde lijst van ondersteunde routers naar de webpagina van het model.

Wat is het verschil tussen mesh-wifi en traditionele routers?

Een traditionele router centraliseert je thuisnetwerk, terwijl een mesh wifi-systeem dat niet doet. Bij een traditionele installatie moet elk apparaat een directe verbinding met de router maken, omdat dit het enige toegangspunt is. Hoe verder u en uw verbonden apparaat zich van de router verwijderen, hoe zwakker het signaal wordt.

Een mesh-wifi-netwerk daarentegen biedt meerdere toegangspunten. Deze knooppunten zijn draadloos met elkaar verbonden om een ​​enkel netwerk te vormen, waarbij aangesloten apparaten automatisch overschakelen naar het dichtstbijzijnde en sterkste signaal. Je kunt doorgaans zoveel nodes toevoegen als nodig is om betrouwbare wifi-toegang in je hele huis te garanderen.

Is mesh-wifi beter

Is mesh wifi beter dan extra routers of repeaters?

Het vergelijken van mesh-wifi met routers en repeaters is als appels met peren vergelijken. Simpel gezegd, wat het beste is, hangt af van uw behoeften.

Voor een gelijkvloers appartement met intensief en intensief internetgebruik, zoals gaming, streaming en grote gegevensoverdrachten, zijn traditionele routers bijvoorbeeld een goede keuze. De beste voorbeelden bieden krachtige prestaties, snelle verwerking en uitgebreide functies. Geavanceerde beheerinterfaces en app-gebaseerde controle maken het ook gemakkelijk om aangepaste configuraties te maken.

Als u echter probeert te zorgen voor betrouwbare wifi voor een heel huis en op twee of meer verdiepingen, dan is een mesh-systeem vaak de beste keuze. Strategische plaatsing van knooppunten elimineert dode wifi-zones, zodat u door het hele huis kunt lopen en verbonden kunt blijven. Eenvoudige installatie en beheer is meestal een ander verkoopargument voor mesh-wifi-systemen. Met de ASUS Router-app zijn bijvoorbeeld enkele eenvoudige stappen nodig om een ​​mesh-netwerk op te zetten. Dus als je een probleemloze installatie en dekking voor het hele huis wilt, is mesh-wifi de gemakkelijkste oplossing.

Laten we tot slot eens kijken naar repeaters of range-extenders. Deze zijn zeker effectief als het gaat om het uitbreiden van het bereik van een traditionele router, en zijn normaal gesproken goedkoper dan een mesh wifi-systeem. De wifi-prestaties kunnen echter drastisch verminderen en, afhankelijk van het specifieke merk en model, moet u mogelijk handmatig van netwerk wisselen wanneer u van de router naar de extender wilt overschakelen.

Kan ik een mesh-netwerk gebruiken met bestaande routers/repeaters/powerline?

Ja dat kan. ASUS ontwikkelde AiMesh, een slimme technologie die de beste eigenschappen van traditionele high-end routers en mesh wifi-systemen combineert. ASUS-routers met AiMesh-ondersteuning kunnen probleemloos worden toegevoegd aan een mesh-netwerk, en u kunt ook verschillende wifi-routers combineren om een ​​mesh-netwerk te creëren. Voor degenen die nieuw zijn bij ASUS, als je een ASUS-router koopt en later ontdekt dat je de dekking moet uitbreiden, voeg dan gewoon extra AiMesh-compatibele ASUS-routers toe aan je AiMesh-systeem wanneer je klaar bent: je hebt de volledige controle !

Meer informatie over AiMesh.

Is mesh-wifi sneller?

Mesh wifi is niet echt sneller, maar gaat verder. Er zijn veel factoren die de verbindingssnelheid beïnvloeden, maar het is eerlijk om te zeggen dat het grootste voordeel van mesh-wifi het bereik is in plaats van snelheid. Met twee of meer nodes in uw huis hoeft u zich nooit buiten het bereik van een wifi-signaal te bevinden. Als je echter op een kleinere plaats woont en meer waarde hecht aan snelheid dan aan bereik, dan is een single-point router misschien de betere koop.

Hoe stel ik een mesh-wifi in?

Met ASUS ZenWiFi- en AiMesh-routers is de installatie eenvoudig, via de gratis ASUS Router-app.

ASUS ZenWiFi-installatie:

mesh wifi-installatie

ASUS AiMesh-configuratie

AiMesh-configuratie

Hoeveel dekking biedt een mesh-wifi-netwerk?

Een goed ontworpen mesh-netwerk zorgt voor een goede wifi-verbinding in uw hele huis. De dekking kan echter door verschillende factoren worden beïnvloed – inclusief de afstand tussen knooppunten en de router, en zelfs materialen in uw huis. Voor een enkelvoudig mesh wifi-pakket plaatst u de hub in de buurt van het midden van het huis. Voor meerdere pakketten is de optimale afstand tussen de knooppunten niet meer dan 10-15 meter.

Gelukkig kan ASUS ZenWiFi de afstand tot het dichtstbijzijnde knooppunt detecteren, en als het te ver is, wordt het LED-lampje geel. Raadpleeg hieronder voor meer informatie over de LED-kleurstatus.

https://www.asus.com/nl/support/FAQ/1044577/

Kun je te veel mesh-knooppunten hebben? Hoeveel heb ik er nodig?

Met mesh-wifi kan een netwerk groeien om aan uw behoeften te voldoen, maar meer nodes betekent niet altijd betere prestaties. Normaal gesproken ondersteunt ASUS ZenWiFi voor dekking in het hele huis een router en maximaal negen nodes voor optimale prestaties met een draadloze backhaul.

Heeft mesh WiFi een modem nodig?

Ja. ASUS mesh wifi-systemen hebben geen ingebouwde modem, dus je hebt nog steeds een modem van een internetprovider (ISP) nodig om toegang te krijgen tot internet.

Heeft mesh WiFi Ethernet nodig?

Mesh-routers zijn ontworpen om draadloos verbinding te maken, dus Ethernet is niet nodig. ASUS mesh wifi-routers bieden echter wel Ethernet-connectiviteit, dus de keuze is aan jou. Als je dual-band-modellen gebruikt om een ​​mesh wifi-systeem te bouwen, raden we je aan om Ethernet-connectiviteit te gebruiken.

Wat is backhaul in mesh-wifi?

Backhaul is een technische term die wordt gebruikt in mesh wifi-technologie. Het verwijst naar de onderliggende dataverbinding tussen de knooppunten binnen een enkelvoudig wifi-systeem, of tussen een bepaald knooppunt en de router. Dit staat los van alle apparaatverbindingen op het netwerk. Er zijn over het algemeen twee backhaul-opties — een bekabelde Ethernet-verbinding of een draadloze verbinding. Een bekabelde Ethernet-verbinding zorgt voor de beste prestaties, maar vereist meer werk, omdat u mogelijk Ethernet-kabels op elk knooppunt moet aansluiten. Draadloze backhaul is duidelijk eenvoudiger en is meestal beschikbaar op de 2,4 GHz- of 5 GHz-frequentiebanden. Nu de nieuwste WiFi 6E-standaard op de markt komt, gebruiken sommige mesh-systemen mogelijk de minder overbelaste 6 GHz-band voor backhaul.

[AiMesh] Wat is Ethernet Backhaul Mode/Backhaul Connection Priority in AiMesh System en hoe kan ik dit instellen in verschillende scenario's?

Wat zijn dual-band en tri-band mesh wifi-routers? Is tri-band beter dan dual-band?

Dual-band routers zenden WiFi ov . uiter twee aparte bands – 2,4 GHz en 5 GHz – om maximaal twee verschillende netwerken te creëren. Een traditionele tri-band router voegt een tweede 5 GHz-band toe, waardoor maximaal drie verschillende netwerken mogelijk zijn. Met de nieuwste WiFi 6E-standaard kan een tri-band router 2,4 GHz-, 5 GHz- en 6 GHz-banden* bieden. Een tri-band router is het beste, omdat deze een band kan toewijzen voor backhaul-verbindingen – zorgen voor een stabiele verbinding en het elimineren van prestatie-impact.

*De WiFi 6E 6GHz-frequentieband is onderhevig aan goedkeuring door de regelgevende instanties en is mogelijk niet in alle landen beschikbaar.