ASUS samengevoegde vermogensarchitectuur

ASUS moederborden zijn voorzien van een nieuwe, innovatieve samengevoegde vermogensfasen-architectuur die het volledige potentieel van de nieuwste high-core-count AMD Ryzen™ en Intel® Core™ CPU's ontsluit. Samen met zorgvuldig geselecteerde kwaliteitscomponenten en een thermisch evenwichtige indeling, zijn ASUS-moederbord VRM's afgestemd op elke werklast en alle bedrijfsomstandigheden.

Het belang van de VRM van uw moederbord

Als kritisch onderdeel van een moederbord, zet de VRM de spanning van de voeding om en levert de exacte hoeveelheid die door de CPU wordt gevraagd. Door het verzenden van schone, consistente stroom, maken onze moederbord VRM's stabiele en betrouwbare systeemprestaties mogelijk, zelfs bij overklokken.  Ontworpen met het oog op kwaliteit, bieden ze:

  • Samengevoegde vermogensfasen-architectuur
  • Kwaliteitscomponenten
  • Thermisch evenwichtige indeling

Moderne CPU-architecturen leggen de lat hoger voor moederbord-voedingsontwerpen, door vrijwel onmiddellijk over te schakelen van diepe energiebesparende modi naar volledige belasting. Onze nieuwste VRM-architectuur gaat de uitdaging aan door gebruik te maken van samengevoegde vermogensfasen om de stroomtoevoer snel te laten wisselen, met behoud van voorbeeldige thermische prestaties.

  • Een korte geschiedenis
  • Een verschuiving in CPU-eisen
  • Tegen de trend in

Toen we in 2005 de A8N32-SLI Deluxe op de markt brachten, waren we de eerste fabrikant die faseverdubbelaars implementeerde. De VRM van het moederbord werd geprezen voor het elegant overwinnen van de vermogensverwerkingscapaciteiten van de componenten die op dat moment beschikbaar waren en het verminderen van de spanningsrimpel. Deze voordelen leidden ertoe dat faseverdubbelaars algemeen geaccepteerd werden in de industrie, en vandaag de dag nog steeds voor soortgelijke doeleinden worden gebruikt.

2005

ASUS introduceert het eerste moederbord met een faseverdubbeld ontwerp

Huidige CPU's bevatten echter meer cores dan hun voorgangers, en de nieuwste instructiesets stellen ze in staat om rekenintensieve werklasten in een ongelooflijk tempo af te handelen. Als extra bonus verbruiken ze bovendien minder stroom bij stilstand en kunnen ze veel sneller overschakelen tussen laststaten. Deze verbeteringen maken een herevaluatie van de prioriteiten van het voedingsontwerp noodzakelijk, omdat faseverdubbelaars een propagatievertraging toevoegen die de transiëntrespons bemoeilijkt.

Verdubbelaars dragen bij aan de uitbreiding van het aantal effectieve fasen, maar dit gaat ten koste van vertraging in de verwerking.

De nieuwste geïntegreerde voedingscomponenten kunnen hogere stroomwaarden aan dan oudere apparaten, waardoor het mogelijk wordt om een eenvoudige circuittopologie te implementeren zonder de door faseverdubbelaars veroorzaakte verwerkingsvertraging. Met samengevoegde vermogensfasen leveren ASUS-moederborden hogere burststroom per fase, terwijl de thermische prestaties van fasegedubbelde ontwerpen behouden blijven.

Een vergelijking tussen de samengevoegde VRM tegen een fasegedubbelde oplossing resulteert in vrijwel identieke thermische prestaties.

Samengevoegde oplossing

Fasegedubbelde oplossing

De samengevoegde architectuur maakt het mogelijk om twee vermogensfasen te laten samenwerken om de CPU meer vermogen te geven.
**Beweeg de muis over het scherm om op afspelen en vergelijken te drukken**

Robuuste vermogensafgifte begint op componentniveau. De voedingsmodule voorziet de processor van de benodigde stroom om te kunnen werken. Deze kritische functie regelt de prestaties van het hele systeem, dus is de kwaliteit van de PWM-regelaar, transistors, spoelen en condensatoren waaruit de vermogensmodule bestaat, ontzettend belangrijk.

ASUS-moederborden zijn voorzien van kwalitatief hoogwaardige, zorgvuldig geselecteerde voedingscomponenten voor verbeterde totale thermische speelruimte, stabiele systeemprestaties en betrouwbaarheid op de lange termijn.

Elk onderdeel van een VRM dient een specifiek doel. Klik op de knop om te zien hoe het werkt:

  • PWM-regelaar

  • Vermogensfase

  • Spoel

  • Condensator

PWM-regelaar: Controleert het circuit door verschillende vermogensfasen in te schakelen om de juiste hoeveelheid spanning aan de CPU te leveren.

Vermogensfase: Deze uit een driver en twee MOSFET's bestaande gespecialiseerde geïntegreerde circuits zijn expliciet ontworpen en geoptimaliseerd voor CPU-vermogensafgifte en bieden meestal betere efficiëntie dan hun afzonderlijke tegenhangers.

Spoel: Slaat energie op en regelt de stroom in het stroomcircuit.

Condensator: Absorbeert energie bij spanningspieken en levert extra energie tijdens spanningsdips om de vermogensafgifte naar de CPU af te vlakken.

Naast het ontwerp van de vermogensarchitectuur en de keuze van kwaliteitscomponenten speelt de indeling van de componenten op het moederbord een belangrijke rol in de prestaties van de vermogensoplossing. Door de vermogensfasen zo te rangschikken dat de minder warmtegevoelige SoC-fase zich tussen de CPU-fase bevindt, en door elke Vcore-fase in een niet-opeenvolgende volgorde te activeren, ontstaat een thermisch evenwichtige indeling die hotspots elimineert en de VRM veel koeler houdt, voor optimale prestaties en een lange levensduur van de componenten.

ASUS-ontwerp met geoptimaliseerde thermische balans indeling

*Op AMD X570-serie moederborden

Conventioneel ontwerp

Prijzen en onderscheidingen

Een op solide principes gegrondvest circuitontwerp is slechts de eerste stap naar goede engineering. Uiteindelijk gaat het om de praktijkprestaties. Deze laserfocus op kwaliteit en prestaties maakt ASUS tot de keuze van experts en 's werelds meest bekroonde en door de media geprezen moederbordmerk. Hier is een selectie van wat experts erover zeggen:

ROG Crosshair VIII Hero

"bijna hetzelfde op ongeveer 50 graden Celsius, echt zeer goede temperatuur hier" - Der 8auer

TUF Gaming X570 Plus

"extreem goed, slechts 61 graden Celsius gezien hoeveel goedkoper het is" - Der 8auer

TUF Gaming X570-Plus

“Hoe indrukwekkend zijn de thermische VRM-prestaties van ASUS TUF Gaming" - Hardware Unboxed

ROG Crosshair VIII Impact

"Als je een mini-monstersysteem aan het plannen bent en je wilt er een Ryzen 3950X in, kunnen we geen betere tool bedenken voor de klus." -bit-tech

ROG Crosshair VIII Hero (Wi-Fi)

"Dit moederbord heeft echt zeer rijke overklokmogelijkheden." -eTeknix.com

ROG Strix X570-E Gaming

“Overklokken is een fluitje van een cent op de nieuwste ASUS UEFI en het is ons gelukt om onze Ryzen 9 3900X naar 4.4GHz te pushen.” -OC3D. NET

ROG Rampage VI Extreme Omega

"Het moederbord heeft een van de beste VRM's en VRM-koellichamen op een X299-moederbord." -TweakTown

ROG Maximus XI Extreme

"De prestaties zijn precies wat je verwacht van een ROG-paradepaardje, spectaculair. Zelfs met de waanzinnig krachtige 9900K overklokt, krijgt de Maximus Xi Extreme het echt niet zwaar te verduren." - ProClockers

Lijst ondersteunde modellen

Platform Chipset

Model

TRX40

ROG ZENITH II EXTREME ALPHA
ROG ZENITH II EXTREME
ROG STRIX TRX40-E GAMING
PRIME TRX40-PRO

X399

ROG ZENITH EXTREME ALPHA

X570

ROG CROSSHAIR VIII FORMULA
ROG CROSSHAIR VIII HERO (WI-FI)
ROG CROSSHAIR VIII HERO
ROG CROSSHAIR VIII IMPACT
ROG STRIX X570-E GAMING
ROG STRIX X570-F GAMING
ROG STRIX X570-I GAMING

PRIME X570-PRO
PRIME X570-PRO/CSM
PRIME X570-P
PRIME X570-P/CSM
TUF GAMING X570-PLUS (WI-FI)
TUF GAMING X570-PLUS
PRO WS X570-ACE

Platform Chipset

Model

X299

Rampage VI EXTREME ENCORE
Rampage VI EXTREME OMEGA
ROG STRIX X299-E GAMING II

PRIME X299 EDITION 30
PRIME X299-DELUXE II
PRIME X299-A II

Z390

ROG MAXIMUS XI EXTREME
ROG MAXIMUS XI FORMULA
ROG MAXIMUS XI APEX
ROG MAXIMUS XI HERO (WI-FI)
ROG MAXIMUS XI HERO (WI-FI)
CALL OF DUTY- BLACK OPS 4 EDITION
ROG MAXIMUS XI HERO
ROG MAXIMUS XI CODE
ROG MAXIMUS XI GENE
ROG STRIX Z390-E GAMING

ROG STRIX Z390-F GAMING
ROG STRIX Z390-H GAMING
ROG STRIX Z390-I GAMING
PRIME Z390-A
PRIME Z390-P
PRIME Z390M-PLUS
TUF Z390-PLUS GAMING (WI-FI)
TUF Z390-PLUS GAMING
TUF Z390-PRO GAMING
TUF Z390M-PRO GAMING (WI-FI)
TUF Z390M-PRO GAMING

C422

PRO WS C422-ACE

C246

Pro WS C246-ACE

Z490

ROG MAXIMUS XII EXTREME
ROG MAXIMUS XII APEX
ROG MAXIMUS XII FORMULA
ROG MAXIMUS XII HERO (WI-FI)
ROG STIRX Z490-E GAMING
ROG STRIX Z490-F GAMING
ROG STRIX Z490-A GAMING
ROG STRIX Z490-H GAMING
ROG STRIX Z490-I GAMING

ROG STRIX Z490-G GAMING (WI-FI)
ROG STRIX Z490-G GAMING
PRIME Z490-A
PRIME Z490-P
PRIME Z490M-PLUS
TUF GAMING Z490-PLUS (WI-FI)
TUF GAMING Z490-PLUS
ProArt Z490-CREATOR 10G

W480

Pro WS W480-ACE

H470

ROG STRIX H470-I GAMING
TUF GAMING H470-PRO (WI-FI)
TUF GAMING H470-PRO

PRIME H470-PLUS
PRIME H470M-PLUS

B460

ROG STRIX B460-F GAMING
ROG STRIX B460-H GAMING
ROG STRIX B460-I GAMING
ROG STRIX B460-G GAMING
TUF GAMING B460-PRO (WI-FI)
TUF GAMING B460-PLUS

TUF GAMING B460M-PLUS (Wi-Fi)
TUF GAMING B460M-PLUS
PRIME B460-PLUS
PRIME B460M-A
PRIME B460M-AJ
PRIME B460M-K