[Notebook/Desktop/AIO] Problemen oplossen - Opstartfout computer of geen weergave na opstarten (zwart scherm)

Toepasbare producten: notebook, desktop, alles-in-één pc, gaming-handheld, mini-pc

Als uw computer problemen ondervindt bij het opstarten of een zwart scherm weergeeft na het opstarten, raadpleeg dan de volgende oplossingen op basis van uw situatie:

• Scenario 1 : Als u, voordat u het probleem ondervond, de batterij-interface had losgekoppeld, het geheugen had vervangen of een geïntegreerde controllerreset had uitgevoerd (EC-reset/harde reset), klik dan hier voor de oplossing.
  • Scenario 2 : Als u voordat u het probleem ondervond het BIOS had geüpdatet en een mislukte BIOS-update tegenkwam (zoals geforceerd afsluiten), waardoor u geen toegang kreeg tot het Windows-besturingssysteem tijdens het opstarten, klik dan hier voor de oplossing .
  • Als u de bovengenoemde scenario's niet bent tegengekomen, klik dan hier voor andere veelvoorkomende probleemoplossingsmethoden voor opstartfouten .

Scenario 1: Opstartfout door geheugentraining

De volgende stappen voor probleemoplossing zijn alleen van toepassing als uw computer niets weergeeft bij het opstarten, maar de stroomindicator brandt. Als u een van de volgende stappen heeft uitgevoerd voordat u dit probleem tegenkwam , raadpleeg dan de onderstaande instructies:

• De batterij-interface loskoppelen of de batterij vervangen
  • Vervangen van geheugenmodules met verschillende capaciteiten of merken
  • De aan/uit-knop 40 seconden ingedrukt houden om de CMOS te wissen. U kunt de volgende artikelen raadplegen voor meer informatie over het wissen van de CMOS:
    Notebook/All-in-One pc: een embedded controller (EC) reset/harde reset uitvoeren .
    Bureaublad: CMOS wissen .

Als u een van de bovenstaande drie bewerkingen hebt uitgevoerd, moet uw computer tijdens de volgende keer opstarten een volledige geheugentraining ondergaan.
Tijdens het geheugentrainingsproces geeft uw computer niets weer en duurt de training ongeveer 1-3 minuten, afhankelijk van de grootte van het geheugen van uw computer.
Zorg er tijdens deze periode voor dat uw computer is aangesloten op de stroombron en sluit deze niet geforceerd af, zodat de computer de geheugentraining kan voltooien en wacht tot het scherm verschijnt.

Als u meer dan 3 minuten hebt gewacht en nog steeds geen weergave ziet, klik dan hier voor algemene methoden voor het oplossen van problemen bij het opstarten."

Scenario 2: Opstart mislukt vanwege onjuiste BIOS-update en fout

Als u een situatie bent tegengekomen waarin uw computer het Windows-besturingssysteem niet kan openen tijdens het opstarten vanwege een mislukte BIOS-update (zoals een geforceerde afsluiting), raadpleeg dan de drie verschillende opstartschermen hieronder om door te gaan met het BIOS-updateproces. Zodra de BIOS-update is voltooid, kunt u probleemloos toegang krijgen tot het Windows-besturingssysteem.

Let op: Zorg er tijdens het BIOS-updateproces voor dat uw computer is aangesloten op een voedingsbron en vermijd geforceerd afsluiten om abnormale problemen te voorkomen.

Scherm 1 : Als u het volgende scherm tegenkomt, duidt dit op een mislukte BIOS-update. Wacht 60 seconden of klik op 'Ja' op het scherm om een ​​automatische BIOS-update te starten. (Zorg ervoor dat uw computer is aangesloten op de stroombron)

Scherm 2 : Als u het volgende scherm tegenkomt, duidt dit op een mislukte BIOS-update. Volg de onderstaande stappen om de BIOS-update te voltooien:

1. Gebruik een andere computer om de officiële ASUS-website te bezoeken en het bijbehorende BIOS-bestand voor uw specifieke model te downloaden. Na het downloaden plaatst u het BIOS-bestand in de hoofdmap van een USB-flashdrive die is geformatteerd als FAT32. U kunt dit artikel raadplegen voor meer informatie over het converteren van een USB-flashstation naar het FAT32-formaat en het gedownloade BIOS-bestand opslaan op het USB-flashstation .
    Opmerking : Als uw computer een aanbevolen BIOS-versie weergeeft, download dan die versie. Zo niet, download dan de nieuwste versie van het BIOS. Meer informatie: BIOS-bestanden zoeken en downloaden .
  2. Schakel de computer uit terwijl het bovenstaande scherm wordt weergegeven. Houd de aan/uit-knop 15 seconden ingedrukt totdat de aan/uit-indicator uitgaat.
  3. Plaats het USB-flashstation met het BIOS-bestand in de computer en zorg ervoor dat de voedingskabel is aangesloten.
  4. Zet de computer aan en het systeem voltooit automatisch het BIOS-updateproces.
    Opmerking : als de computer na het opnieuw opstarten direct het EZ Flash-scherm opent, kunt u dit artikel raadplegen om te leren hoe u het BIOS-bestand kunt bijwerken met EZ Flash (voor desktopcomputers, raadpleeg ASUS Motherboard EZ Flash 3 introductie ).

Scherm 3 : Als u na het opstarten een zwart scherm krijgt (voedingsindicator brandt, maar er wordt geen tekst weergegeven), als gevolg van een mislukte BIOS-update, kunt u proberen een CMOS-clearing uit te voeren om het probleem op te lossen:

Notebook/alles-in-één-pc: een embedded controller (EC) reset/harde reset uitvoeren .

Bureaublad: CMOS wissen .

Andere veelgebruikte probleemoplossingsmethoden voor opstartfouten

In het geval van een opstartfout van de computer (kan niet worden ingeschakeld), kunt u de volgende scenario's tegenkomen:

• Als u op de aan/uit-knop drukt, krijgt u geen display en geen stroomindicatielampje : raadpleeg Oplossing 1 .
  • Als u op de aan/uit-knop drukt, verschijnt er geen weergave , maar het aan/uit-indicatielampje brandt : Raadpleeg oplossing 2 .
  • Nadat u op de aan/uit-knop hebt gedrukt, verschijnt er een witte tekst op een zwart achtergrondscherm : Raadpleeg oplossing 3 .
  • Nadat u op de aan/uit-knop hebt gedrukt, geeft de computer het opstartscherm weer, maar wordt leeg nadat het bureaublad is geopend : Raadpleeg Oplossing 4 .

De belangrijkste factor bij het bepalen van opstartproblemen ligt in het stroomindicatielampje (het onderstaande voorbeeld is gebaseerd op een notebookcomputer).

Opmerking: de verschillende computermodellen kunnen een verschillend gedrag van het stroomindicatielampje hebben. Raadpleeg voor gedetailleerde informatie de gebruikershandleiding die specifiek is voor uw computermodel. U kunt dit artikel raadplegen om te leren hoe u de gebruikershandleiding kunt zoeken en downloaden .

Oplossing 1: (geen stroomindicatielampje)

De afwezigheid van verlichting in het stroomindicatielampje kan het gevolg zijn van het onvermogen van de adapter om stroom te leveren of een storing in de primaire componenten, waardoor het opstarten mislukt. Ga verder met de volgende stappen:

Controleer of het netsnoer, de adapter, het verlengsnoer en het stopcontact dat op de computer is aangesloten goed en stevig zijn aangesloten. Als u een verlengsnoer gebruikt, zorg er dan voor dat de schakelaar in de open stand staat.

1. Gebruik de adapter en het netsnoer die voldoen aan de specificaties en configuratie van de oorspronkelijke fabrikant.
  2. Controleer of de adapterconnector los zit of overweeg om het verlengsnoer en de stekkerdoos te vervangen om het probleem op te lossen. Raadpleeg afbeelding A (uiteinde netsnoer), afbeelding B (uiteinde stopcontact) en afbeelding C (uiteinde computer) voor hulp.
    Opmerking : verschillende computermodellen kunnen variaties vertonen in de stijl van hun adapters. Raadpleeg de gebruikershandleiding voor verdere instructies.
  3. Onderzoek de adapterkabel op tekenen van schade. Als dergelijke schade wordt waargenomen, is het raadzaam om vervanging te zoeken bij een geautoriseerd servicecentrum.
  4. Verwijder alle externe apparaten , inclusief toetsenborden, muizen, externe harde schijven, printers, geheugenkaarten, optische schijven in het optische station, en ook de adapterkaarten in de kaartlezer.
    Let op : Koppel alle externe monitoren tegelijkertijd los. Sluit in het geval van een desktopcomputer eerst een externe monitor aan om te controleren of de computer goed kan opstarten en het scherm kan weergeven.
  5. Heeft u voorafgaand aan het optreden van het probleem extra harde schijven of geheugen geïnstalleerd? Als dit het geval is, verwijdert u die hardware of herstelt u deze naar de standaard fabrieksinstellingen.
  6. Koppel de adapter los en houd vervolgens de aan/uit-knop 40 seconden ingedrukt zonder deze los te laten om een ​​Embedded Controller (EC) reset/harde reset uit te voeren. U kunt de relevante artikelen raadplegen voor een beter begrip van het wissen van de CMOS:
    Notebook/All-In-One PC: Hoe u een Embedded Controller (EC) Reset / Hard Reset uitvoert .
    Bureaublad: CMOS wissen .
    Opmerking : Verwijder bij de notebookmodellen TP420IA en UX425IA de adapter niet (CMOS-clearing moet worden uitgevoerd terwijl deze aangesloten blijft). Als u niet zeker bent van het volledige model van uw computer, raadpleeg dan dit artikel: De modelnaam van uw computer controleren .
  7. Sluit de adapter opnieuw aan en druk vervolgens op de aan/uit-knop om te controleren of de computer normaal kan opstarten.

Oplossing 2: (voedingsindicatielampje brandt)

De aanwezigheid van verlichting in het stroomindicatielampje betekent dat het moederbord stroom krijgt. Het is echter mogelijk dat bepaalde apparaten het onvermogen om op te starten veroorzaken. Volg de toepasselijke methoden voor probleemoplossing op basis van het computerproduct dat u gebruikt:

Notebook of alles-in-één-pc

1. Als u een externe monitor heeft, probeert u de computer hierop aan te sluiten en gebruikt u de Windows-logotoets + P-sneltoets om de weergavemodus om te schakelen , zodat u zeker weet dat de externe monitor correct kan worden weergegeven. Als u geen externe monitor heeft of als de externe monitor ook geen beeldscherm heeft, gaat u verder met de volgende stap.
    Als de externe monitor goed werkt, probeer dan het beeldschermstuurprogramma van de ASUS-website te downloaden en te installeren . Meer informatie over het zoeken naar en downloaden van stuurprogramma's .
    Opmerking: Als uw computer is uitgerust met twee grafische kaarten (algemeen bekend als geïntegreerd en toegewijd, zoals Intel en NVIDIA), kunt u deze bekijken in Apparaatbeheer. Zorg ervoor dat beide zijn bijgewerkt naar de nieuwste versie die op de ASUS-website is uitgebracht.
  2. Probeer de sneltoets van Microsoft uit te voeren: Windows-logotoets + Ctrl + Shift + B . Deze sneltoets kan weergavegerelateerde instellingen herstellen en soms weergaveproblemen oplossen.
  3. Verwijder alle externe apparaten , inclusief toetsenborden, muizen, externe harde schijven, printers, geheugenkaarten, optische schijven in het optische station, en ook de adapterkaarten in de kaartlezer.
    Let op : Koppel alle externe monitoren tegelijkertijd los.
  4. Heeft u voorafgaand aan het optreden van het probleem extra harde schijven of geheugen geïnstalleerd? Als dit het geval is, verwijdert u die hardware of herstelt u deze naar de standaard fabrieksinstellingen.
  5. Koppel de adapter los en houd vervolgens de aan/uit-knop 40 seconden ingedrukt zonder deze los te laten om een ​​Embedded Controller (EC) reset/harde reset uit te voeren. U kunt dit artikel raadplegen voor een beter begrip van het wissen van de CMOS: Een Embedded Controller (EC) Reset/Hard Reset uitvoeren .
    Opmerking: verwijder bij de notebookmodellen TP420IA en UX425IA de adapter niet (CMOS-clearing moet worden uitgevoerd terwijl deze aangesloten blijft). Als u niet zeker bent van het volledige model van uw computer, raadpleeg dan dit artikel: De modelnaam van uw computer controleren .
  6. Sluit de adapter opnieuw aan en druk vervolgens op de aan/uit-knop om te controleren of de computer normaal kan opstarten.

Als u de vorige oplossingen hebt geprobeerd en het opstartprobleem nog steeds niet kunt oplossen, kunt u proberen de BIOS-herstelmodus te gebruiken om het BIOS op uw computer bij te werken. Dit zijn de gedetailleerde stappen:

Opmerking : u hebt een andere computer nodig om het BIOS-bestand te downloaden en een USB-stick (geformatteerd in FAT32) om het BIOS-bestand op te slaan. Meer informatie over het converteren van de indeling van een USB-flashdrive naar FAT32 .

1. Ga naar de ASUS Support-website en download het BIOS-bestand dat overeenkomt met uw computermodel. Meer informatie over BIOS-bestanden zoeken en downloaden . (B9450FA-model wordt hieronder als voorbeeld gebruikt)
  2. Nadat het downloaden is voltooid, klikt u met de rechtermuisknop op het gedownloade BIOS-bestand en selecteert u [Alles uitpakken] .
  3. Klik op [Uitpakken] .
  4. Nadat de extractie is voltooid, hernoemt u de bestandsextensie van het bestand naar ".bin" . Klik met de rechtermuisknop op het uitgepakte bestand , selecteer [Hernoemen] en wijzig de extensie achter de modelnaam in ".bin". (Voorbeeld: B9450FA AS.305 → B9450FA .bin )

5. Sluit na het hernoemen de USB-flashdrive aan op uw computer, klik met de rechtermuisknop op het ".bin"-bestand , selecteer [Verzenden naar] en kies uw USB-flashdrive . Hiermee kopieert u het BIOS-bestand naar de hoofdmap van de USB-flashdrive.
    Opmerking: de USB-flashdrive moet in FAT32 zijn geformatteerd. Meer informatie over het converteren van de indeling van een USB-flashdrive naar FAT32 .
  6. Sluit het USB-flashstation aan op de computer met het opstartprobleem, zet vervolgens de computer aan en druk herhaaldelijk op de sneltoetscombinatie (Ctrl + R) . Als u met succes naar de BIOS-herstelmodus gaat, zal de computer opnieuw opstarten en het EZ Flash-scherm openen.
  7. Eenmaal in het EZ Flash-scherm selecteert u het ".bin"-bestand van de USB-flashdrive .
  8. Klik op [Ja] om de BIOS-update te starten.
    Opmerking: Zorg er tijdens de BIOS-update voor dat de batterij van de computer voor 20% of meer is opgeladen en houd de voeding aangesloten zonder geforceerd uit te schakelen om abnormale problemen te voorkomen.
  9. Nadat de BIOS-update is voltooid, wordt de computer automatisch opnieuw opgestart. Controleer of uw probleem is opgelost.

Bureaublad

1. Zorg ervoor dat de signaalkabel en voedingskabel van het externe beeldscherm correct zijn aangesloten. Probeer indien mogelijk de computer aan te sluiten op een ander extern beeldscherm om te bepalen of het probleem verband houdt met het beeldscherm zelf.
    Desktopcomputers hebben verschillende interfaces om verbinding te maken met ingebouwde of speciale grafische kaarten. Raadpleeg de gebruikershandleiding van uw product voor gedetailleerde verbindingsinstructies op basis van de ondersteunde configuratie van uw computer.
    Opmerking : de ondersteuning voor ingebouwde of speciale grafische kaarten kan variëren, afhankelijk van het model.
    Als u de juiste beeldschermuitgang hebt bevestigd of geen ander extern beeldscherm hebt om te testen, gaat u verder met de volgende stap.
  2. Probeer de sneltoetscombinatie van Microsoft: Windows-logotoets + Ctrl + Shift + B . Deze snelkoppeling kan weergavegerelateerde instellingen resetten en soms weergaveproblemen oplossen.
  3. Verwijder alle externe apparaten , inclusief toetsenbord, muis, externe harde schijf, printer, geheugenkaarten, optische schijven uit het optische station en adapterkaarten in de kaartlezer, enz. Opmerking
    : als het een desktopcomputer is, sluit dan slechts één extern beeldscherm aan om te controleren of de computer correct kan opstarten en het scherm kan weergeven.
  4. Controleer of er een harde schijf of geheugenuitbreiding is uitgevoerd voordat het probleem optrad. Zo ja, verwijder dan de hardware of herstel deze naar de fabrieksinstellingen.
  5. Verwijder de voedingsadapter en houd vervolgens de aan/uit-knop 40 seconden ingedrukt (niet loslaten) om een ​​RTC-reset uit te voeren. U kunt dit artikel raadplegen: [Moederbord] CMOS wissen .
  6. Sluit de voedingsadapter aan en druk op de aan/uit-knop om te controleren of de computer goed kan opstarten.

Oplossing 3: (zwart scherm met witte tekst na opstarten)

Als u na het opstarten van uw computer een zwart scherm met witte tekst ziet, raadpleeg dan eerst Scenario 2: "Opstarten mislukt door onjuiste BIOS-update en fout" om te zien of dit overeenkomt met het scherm dat op uw computer wordt weergegeven. Als het niet overeenkomt, gaat u verder met de volgende stap.

• Als op het scherm "SMART Status Bad" wordt weergegeven, kunt u dit artikel raadplegen om het probleem op te lossen: "SMART Status Bad"-foutmelding bij opstarten .
  • Als het foutbericht u vraagt ​​om tijdens het opstarten op F1 te drukken om de installatie te openen, geeft dit aan dat er een hardwareconfiguratieprobleem is gedetecteerd door het BIOS tijdens het opstarten. De prompt op het scherm geeft aan welke hardware-instelling abnormaal is en u kunt de instructies volgen om dit te corrigeren.
    Bovendien kunt u proberen op F1 te drukken om het BIOS-instellingenscherm te openen en de BIOS-instellingen naar hun standaardstatus te herstellen. U kunt dit artikel raadplegen voor meer informatie over het herstellen van BIOS-instellingen: BIOS-instellingen herstellen . (Raadpleeg voor desktopcomputers: [Moederbord/Desktop] BIOS-instellingen herstellen

Oplossing 4: (Scherm aanwezig tijdens het opstarten, maar wordt zwart na het betreden van het bureaublad)

Als u tijdens het opstarten het welkomstscherm van Windows kunt zien, maar het scherm zwart wordt nadat u het bureaublad hebt geopend, kan er een probleem zijn dat wordt veroorzaakt door het stuurprogramma van de grafische kaart. Het wordt aanbevolen om naar de Veilige modus te gaan en u kunt dit artikel raadplegen voor instructies over hoe u naar de Veilige modus gaat: Hoe u naar de Veilige modus gaat wanneer u het systeem niet kunt openen .

Eenmaal in de Veilige modus installeert u het stuurprogramma van de grafische kaart opnieuw. U kunt dit artikel raadplegen voor meer informatie over het zoeken naar en downloaden van stuurprogramma's .

Als de bovenstaande stappen uw probleem niet oplossen, neem dan contact op met uw lokale ASUS-klantenservicecentrum voor technische ondersteuning.