De opkomst van wifi heeft absoluut een revolutie teweeggebracht in de manier waarop mensen hun leven leiden, met een welkom snufje gemak en connectiviteit. In woningen blijven meerdere elektronische apparaten vaak verbonden met een gedeeld netwerk, zodat ze tegelijkertijd kunnen worden gebruikt.
Maar dat is waar het bekende, vervelende probleem van de langzame verbinding zich voordoet. Naarmate de vraag naar draadloze bandbreedte toeneemt, wordt de capaciteit van een traditionele router uitgespreid, wat resulteert in lagere snelheid en hogere latentie.
De nieuwe WiFi 6-standaard is ontworpen om dergelijke problemen aan te pakken. Met de belofte om een nieuw wifi-tijdperk in te luiden. WiFi 6 bouwt voort op de bestaande structuur van zijn voorgangers, en streeft er ook naar om gecertificeerde partners te houden aan een verbeterde set van standaarden die hogere snelheid, grotere capaciteit, bredere dekking en betere accu-efficiëntie omvatten.
Het eerste wat opvalt is dat de onderliggende wifi-technologie werkt met behulp van radiosignalen. Om een wifi-transmissie te verzenden, moeten apparaten het frequentiesignaal op een specifiek radiokanaal moduleren, dat vervolgens door het ontvangende apparaat wordt ontvangen in de vorm van binaire code. Dit proces, dat bekend staat als quadrature amplitude modulation (QAM), omvat de modulatie van radiogolven op verschillende manieren om digitale gegevens over te brengen, waarbij de prestaties van de router worden bepaald door de schaal van de verzonden binaire code.
Neem een 2-QAM toegangspunt als voorbeeld. Aangezien dit slechts in staat is om de wifi-radiogolven op twee manieren te veranderen, zou elke transmissie uiteindelijk een eencijferige code zijn (een '1' of een '0'). De 4-QAM-tegenhanger ervan kan, in vergelijking, tweecijferige transmissies ('00', '01', '10' of '11') uitzenden met zijn vermogen om golven op vier verschillende manieren te moduleren.
Met WiFi 6 wordt de lat echter hoger gelegd. Door in te klokken op 1024-QAM, kunnen apparaten 10-cijferige binaire transmissies verzenden die de snelheden met tot wel 25% verhogen, en wordt de doorvoersnelheid verhoogd in geval van intensief gebruik. Simpel gezegd, hoe meer binaire codes een router kan verzenden, hoe sterker en sneller hij is - hier is een vergelijking van de piekdatasnelheden over de hele linie bij 80MHz en 4x4 apparaten:
● WiFi 5 256 QAM (algemeen): tot 1733Mbps
● WiFi 5 1024 QAM (slechts enkele routers): tot 2167Mbps
● WiFi 6 1024 QAM (algemeen): tot 2400Mbps
QAM is niet de enige term om te kennen – maak kennis met OFDMA, oftewel Orthogonal Frequency Division Multiple Access. Deze nieuwe functie, die behoort tot WiFi 6, werkt volgens een verdeel-en-heers-principe, waardoor apparaten verschillende clients tegelijkertijd kunnen bedienen binnen slechts één kanaal.

Dit proces wordt verder verbeterd door de extra mogelijkheid om het transmissiekanaal op de 2.5GHz- en 5GHz-frequentiebanden op te splitsen in kleinere digitale entiteiten die resource units (RU's) worden genoemd. Deze bieden een ander platform voor routers om informatie te verzenden - denk aan de vele armen van moderne ASUS-routers - wat resulteert in verbeterde, hogere snelheden.
Omdat WiFi 6 het mogelijk maakt dat meerdere gebruikers allemaal tegelijk verbinding maken met het netwerk, moet er ook voor worden gezorgd dat de timing van de datatransmissie over de hele linie zo nauwkeurig mogelijk blijft. Om een grotere netwerkcapaciteit te bereiken, moet interferentie tussen gelijktijdige gebruikers tot een minimum worden beperkt, en WiFi 6 slaagt erin om dit te laten werken door het synchroniseren van de trigger frame-uitzending van toegangspunten.
Een trigger frame is, simpel gezegd, een nieuw kader dat door WiFi 6 wordt gebruikt om RU's toe te wijzen en transmissietimings voor elke client in te stellen, zodat upstream-transmissies kunnen worden gecoördineerd. Als zodanig zullen apparaten worden toegewezen aan een specifieke individuele transmissietiming, waarvan de synchronisatie een betere bandbreedte oplevert.
WiFi 6 gaat ook gepaard met meer geavanceerde bundelvormingsmogelijkheden. In tegenstelling tot de traditionele manier om wifi-signalen in alle richtingen uit te zenden, richt bundelvorming zich op het projecteren ervan in een bepaalde richting, zodat het signaal sterker en meer geconcentreerd is. Dit vertaalt zich in een groter bereik dat resulteert in betere ontvangst voor apparaten en minder dode zones voor grotere dekking.
Tot slot, maar zeker niet de minste, zullen WiFi 6-toegangspunten en -routers betere accu-efficiëntie hebben. Dankzij de nieuwe Target Wake Time (TWT)-technologie worden apparaten op een schema gezet om data te ontvangen, waardoor ze meer tijd hebben om in slaapstand te blijven. Dit helpt niet alleen om de accuduur te behouden, maar vermindert ook signaalcongestie en -conflicten, twee uiterst handige functies in het Internet-of-Things (IoT)-tijdperk waar constante connectiviteit de manier van leven is.
Ondanks het feit dat WiFi 6 nog in de kinderschoenen staat, blijkt het uiterst optimistische vooruitzichten te hebben. De recente lancering van het certificeringsprogramma is een grote sprong in de richting van grootschalige acceptatie, en meer partijen zijn begonnen met het omarmen van de nieuwe wifi-standaard. ASUS is actief op dat gebied en rolt het ene WiFi 6-apparaat na het andere uit, van wifi-routers en notebooks tot moederborden en pc's.
Combineer dat met het meest complete WiFi 6 router assortiment en het team is meer dan klaar om een nieuw wifi-tijdperk in te gaan. Naast de bovengenoemde voordelen zal ASUS' ecosysteem ook zijn bedrijfseigen technologie in petto hebben, die de WiFi 6-ervaring naar een hoger niveau van tevredenheid en gebruiksplezier zal tillen.