[Notebook] Er komt soms een lichte hoogfrequente ruis uit de laptop

Wanneer een elektronisch apparaat zoals een laptop, tablet, telefoon, enz. werkt, hoort u soms een piepgeluid dat niet uit de luidsprekers of de ventilatoren komt. Dit soort hoge tonen wordt “Coil Whine” genoemd. Het kan voorkomen bij het ontwerp van de hedendaagse krachtige computerproducten en is geen hardwaredefect en heeft geen invloed op het apparaat.

 

Wat veroorzaakt hoogfrequente ruis (Coil Whine)?

Als de systeembelasting verandert, verandert de elektrische stroom onder de lage prestaties van de CPU. Terwijl de stroom door de elektrische componenten in de laptop vloeit, veroorzaakt het resonantie en ontstaat er hoogfrequente ruis. Dit is het kenmerk van de component en heeft geen invloed op de hardware.

 

Hoe hoogfrequente ruis (Coil Whine) te voorkomen?

Het geluid ( Coilwhine) van de spoel is gemakkelijker te horen in een stille omgeving, of voor mensen die gevoeliger zijn voor geluid met een hogere frequentie. ASUS zal de ruis zoveel mogelijk verminderen, maar deze ruis kan niet volledig worden geëlimineerd omdat dit geluid een fysiek fenomeen is dat wordt geproduceerd bij normaal gebruik van een apparaat.