[Notebook] Hoe u uw laptop schoonmaakt

In dit artikel wordt beschreven hoe u uw laptop schoonmaakt. Laptops worden vaak blootgesteld aan stof, haar en andere deeltjes die de ventilatieopeningen en poorten van uw laptop kunnen blokkeren. Dit kan leiden tot verminderde systeemprestaties en soms zelfs tot een kortere levensduur van de hardware. We raden je aan om je laptop regelmatig schoon te maken om een lange levensduur te garanderen.

Klik voor meer gedetailleerde instructies op de onderstaande videolink voor meer informatie over het schoonmaken van uw laptop. https://www.youtube. com/watch?v=wKXQuln5Z8Q

De ventilatieopeningen en I/O-poorten reinigen

Oververhitting wordt vaak veroorzaakt doordat de ventilator en het koellichaam worden geblokkeerd door voorwerpen zoals stof of haar. Bovendien kan de sigarettenrook zich ophopen op de ventilatorbladen en koellichamen. Het olieachtige erin kan gemakkelijk stof en haar aantrekken en absorberen, waardoor ze zich na verloop van tijd ophopen.

Wanneer de ventilatieopeningen zijn geblokkeerd, kunnen de ventilatoren de warmte niet goed afvoeren, waardoor de prestaties van de laptop worden beperkt. Wanneer het oververhittingsprobleem wordt veroorzaakt door stof en smurrie, raden we aan contact op te nemen met het ASUS Customer Service Center voor verdere hulp.

Maak de binnenkant niet schoon met apparaten die een sterke luchtstroom gebruiken voor het reinigen, zoals een luchtdrukcompressor. Er is waargenomen dat een dergelijke reinigingsmethode laptopventilatoren beschadigt. Als u de laptop wilt reinigen met perslucht of een luchtblazer, zorg er dan voor dat u niet de juiste afstand houdt tussen het mondstuk en de laptop. Blootstelling aan krachtige lucht die van korte afstand wordt uitgeblazen, kan het ventilatorblad beschadigen.

Opmerking: zorg ervoor dat de laptop is uitgeschakeld en verwijder de AC-adapter en batterij (voor modellen met verwijderbare batterij) voordat u begint.

De ventilatieopeningen bevinden zich meestal aan de zijkanten van de laptop, zoals hieronder te zien is:

Sommige ASUS-laptopmodellen gebruiken een verborgen ontwerp (bijvoorbeeld de UX-serie). In dergelijke gevallen bevindt de ventilatieopening zich aan het draaibare deel van de laptop (in de onderstaande afbeelding in rood weergegeven) in plaats van aan de zijkanten.

Opmerking: voor sommige modellen (bijv. T100-serie) wordt het niet aanbevolen om te reinigen volgens de bovenstaande instructies, omdat de warmte zonder ventilator en ventilatieopening naar beneden straalt, en in plaats daarvan wordt uitgestraald door de behuizing.

Het LCD-scherm schoonmaken

Gebruik bij het reinigen van vlekken, vingerafdrukken en stof of andere deeltjes van het oppervlak van het scherm een zacht microvezeldoekje dat is bevochtigd met 70 tot 75% isopropylalcohol of een ander LCD-reinigingsmiddel en veeg het scherm voorzichtig schoon. Zorg ervoor dat de doek vochtig is en niet doorweekt. Gebruik geen gewone schoonmaakmiddelen en schoonmaakmiddelen voor de keuken, aangezien deze het scherm kunnen beschadigen.

1. Schakel eerst de laptop uit en verwijder vervolgens de AC-adapter en batterij (voor modellen met verwijderbare batterij). Controleer de toestand van het scherm zorgvuldig op eventuele schade.
  2. Spuit isopropylalcohol of LCD-reinigingsoplossing op de zachte doek om deze licht vochtig te maken. Mocht de alcohol of reinigingsoplossing van de doek druppelen, knijp dan overtollige vloeistof uit voordat u verder gaat. Veeg het scherm voorzichtig schoon van vuil of vlekken.
    Opmerking: Spuit geen reinigingsoplossingen rechtstreeks op het schermoppervlak en laat geen vloeistof op het scherm achter bij het afwerken. Water kan ook worden gebruikt als andere oplossingen niet beschikbaar zijn.
  3. Laat het LCD-scherm na het reinigen volledig drogen voordat u het deksel sluit.
    Als er nog steeds vlekken of vlekken zijn, veegt u het oppervlak voorzichtig schoon met een droge doek terwijl u van de bovenkant van het LCD-scherm naar de onderkant beweegt.

Het toetsenbord schoonmaken

Wanneer u het toetsenbord schoonmaakt, moet u eerst de laptop uitschakelen en vervolgens de netadapter en batterij verwijderen (voor modellen met verwijderbare batterij) voordat u verder gaat.

U kunt een toetsenbord reiniger met een borstel of een luchtblazer gebruiken om schoon te maken tussen de toetsen.

De hoezen en randen reinigen

Om het LCD-deksel, het LCD-kader, de boven- en onderbehuizing en de bovenbehuizing schoon te maken, gebruikt u een zachte microvezeldoek die is bevochtigd met 70 tot 75% isopropylalcohol en veegt u deze voorzichtig schoon.

1. Voordat u verder gaat, schakelt u eerst de laptop uit en verwijdert u vervolgens de AC-adapter. Controleer de staat van de laptop op eventuele schade.
  2. Spuit isopropylalcohol op de zachte doek om deze licht vochtig te maken en veeg voorzichtig de LCD-afdekking, de LCD-omlijsting, de bovenste behuizing, de bovenste behuizing en de onderste behuizing schoon.
    Opmerking: zorg ervoor dat de doek vochtig is en niet doorweekt. Mocht de alcohol of reinigingsoplossing van de doek druppelen, knijp dan overtollige vloeistof uit voordat u verder gaat. Spuit geen schoonmaakmiddelen rechtstreeks op de laptop en laat geen vloeistof achter op de laptop.
  3. Laat de laptop volledig drogen nadat het reinigingsproces is voltooid. Als er sporen of vlekken zijn achtergebleven, bevochtigt u de doek met een neutraal schoonmaakmiddel en veegt u de vuile delen opnieuw schoon.

Stoffilter reinigen*

Om de stoffilters op de 2022 Zephyrus G14 en Zenbook Pro 14 OLED (UX6404) schoon te maken, gebruikt u een zachte borstel om het stof voorzichtig van het filter weg te borstelen zodat er vrije lucht door het rooster kan stromen. Gebruik geen stofzuiger, omdat dit kritieke onderdelen van de laptop kan beschadigen.

Herinnering: Reinig de stoffilters regelmatig om een ononderbroken luchtstroom te garanderen voor de beste systeemprestaties.

*Alleen beschikbaar in 2022 Zephyrus G14-serie modellen en Zenbook Pro 14 OLED (UX6404).

Aanbevolen procedures wanneer er vloeistof op de notebook of het toetsenbord wordt gemorst

1. Schakel de notebook uit, verwijder de batterij (voor de modellen met verwijderbare batterij) en koppel de netadapter onmiddellijk los.
  2. Droog de vloeistof van de laptop en het toetsenbord af met een schone papieren handdoek.
  3. Plaats de laptop in de buurt van een gootsteen en kantel hem 90 graden om de resterende vloeistof uit de notebook te gieten.
  4. Droog de notebook en het toetsenbord opnieuw af met schoon keukenpapier.
  5. Laat de notebook minimaal 24 uur drogen.
    Opmerking: NOOIT gebruik een föhn om de notebook te drogen, omdat de hitte deze kan vervormen.
  6. Nadat de notebook goed is gedroogd, probeert u hem aan te zetten. Als de notebook met succes wordt ingeschakeld, maak dan zo snel mogelijk een back-up van al uw belangrijke bestanden.
  7. Zelfs als de notebook normaal lijkt te functioneren, wordt het ten zeerste aanbevolen om contact op te nemen met uw ASUS-servicecentrum en een inspectie en onderhoud te regelen om storingen die kunnen worden veroorzaakt door oxidatie en corrosie te voorkomen.