[Windows 10] Taakbeheer gebruiken om de computerprestaties te controleren

Ga naar de overeenkomstige instructie op basis van het huidige Windows-besturingssysteem op uw computer:

Windows 11-besturingssysteem

Gebruik Taakbeheer om applicaties te controleren met de bezette computerbron

1. Klik met de rechtermuisknop op het pictogram [Start] op de taakbalk, selecteer vervolgens [Taakbeheer]②.
  2. Klik in Taakbeheer met de rechtermuisknop op de kolomNaam , selecteer vervolgens [Type]④ om te zien welk type waar elk proces bij hoort.
  3. Als u wilt zien hoe toepassingen uw CPU beïnvloeden, klikt u op[CPU]⑤ kolom. Het sorteert op het gebruikte percentage CPU-capaciteit (van groot naar klein) door elk proces na de pijl-omlaag verschenen.
  4. Als u wilt zien hoe toepassingen uw geheugen beïnvloeden, klikt u op [Geheugen]⑥ kolom. Het sorteert op het percentage gebruikte geheugencapaciteit (van groot naar klein) door elk proces na de pijl-omlaag verschenen.
  5. Nadat het is gesorteerd op het percentage bronnen dat door elk proces wordt gebruikt, ziet u de bezette bronnen die behoren tot het toepassingstype op uw computer.
  6. Als u wilt controleren  de gebruikte status van andere bronnen (zoals schijf, netwerk of GPU), volg de bovenstaande stappen 3-6.

Beëindig alle niet goed functionerende processen

Hoewel u ziet dat sommige applicaties een groter percentage van de bron in beslag nemen en u ze niet gebruikt, probeert u deze eerst normaal te sluiten als u deze processen wilt beëindigen. (Open bijvoorbeeld deze applicatie en klik op sluiten.)

Als het niet normaal kan worden gesloten of als de bron nog steeds bezet is in Taakbeheer nadat het is gesloten, kunt u Taakbeheer gebruiken om het geforceerd te sluiten.

Klik met de rechtermuisknop op het proces en selecteer vervolgens [Taak beëindigen], wordt dit proces gedwongen te sluiten.

Opmerking:Als het type niet "App" is (zoals Windows-proces), raden we u niet aan om het geforceerd te sluiten om abnormale systeem operatie.

Windows 10 besturingssysteem

Gebruik Taakbeheer om te controlerenk applicaties met de bezette computerbron

1. Klik met de rechtermuisknop ergens in de taakbalk en selecteer vervolgens [Taakbeheer]
  2. Als u de volgende afbeelding ziet, klikt u op [Meer details]
  3. Klik in Taakbeheer met de rechtermuisknop op de kolom Naam en selecteer vervolgens [Type ]om te zien tot welk type elk proces behoort.
  4. Als u wilt zien hoe toepassingen uw CPU beïnvloeden, klikt u op de kolom [CPU]. Het sorteert op het gebruikte percentage CPU-capaciteit (van groot naar klein) door elk proces na de pijl-omlaag verschenen.
  5. Als u wilt zien hoe toepassingen uw geheugen beïnvloeden, klikt u op de kolom [Geheugen]. Het sorteert op het percentage gebruikte geheugencapaciteit (van groot naar klein) door elk proces na de pijl-omlaag verschenen.
  6. Nadat het is gesorteerd op het percentage bronnen dat door elk proces wordt gebruikt, ziet u de bezette bronnen die behoren tot het toepassingstype op uw computer.
  7. Als u wilt controleren  de gebruikte status van andere bronnen (zoals schijf, netwerk of GPU), volg de bovenstaande stappen 3-6.

Beëindig alle niet goed functionerende processen

Hoewel u ziet dat sommige applicaties een groter percentage van de bron innemen en u ze niet gebruikt, kunt u proberen deze eerst normaal te sluiten als u deze processen wilt beëindigen. (Open bijvoorbeeld deze applicatie en klik op sluiten.)

Als het niet normaal kan worden gesloten of als de bron nog steeds bezet is in Taakbeheer nadat het is gesloten, kunt u Taakbeheer gebruiken om het geforceerd te sluiten.

Klik met de rechtermuisknop op het proces en selecteer vervolgens [Taak beëindigen], dit proces wordt gedwongen te sluiten.

Opmerking: Als het type niet "App" is (zoals Windows-proces), raden we u niet aan om het geforceerd te sluiten om abnormale systeemwerking te voorkomen.