[Draadloze router] Dual WAN Load Balancing begrijpen

Verwante onderwerpen

[Draadloze router] Dual WAN introductie en configuratie - Failover en Load Balance

V: Wat is dual WAN load balancing?

A: Dual WAN load balancing is een technologie die netwerkverkeer verdeelt over twee internetverbindingen om de netwerkbeschikbaarheid te verbeteren.

V: Wat zijn de voor- en nadelen van het gebruik van dual WAN load balancing?

A: De voordelen van het gebruik van dubbele WAN-taakverdeling zijn onder meer het verbeteren van de netwerkbeschikbaarheid. Wanneer gebruikers de netwerkbeschikbaarheid en -prestaties willen verbeteren door netwerkverkeer over twee internetverbindingen te verdelen, is dual WAN load balancing een goede optie om voor te stellen. Het kan worden gebruikt wanneer een verbinding onbetrouwbaar is of wanneer bepaalde toepassingen of services een specifieke ISP-verbinding nodig hebben voor optimale prestaties.

Het gebruik van dual WAN load balancing heeft echter ook enkele beperkingen:

Onvermogen om hardwarematige netwerkversnelling te gebruiken: over het algemeen kan de hardwareversnellingsfunctie van routers slechts één extern IP-adres gebruiken, dus routers zullen de hardwareversnellingsfunctie uitschakelen in de load balancing-modus.

Complexe installatie: Dual WAN load balancing kan moeilijk zijn om in te stellen en vereist een bepaald niveau van technische expertise. Het configureren en beheren van twee internetverbindingen kan een uitdaging zijn.

Ongelijke verkeersverdeling: Het is mogelijk dat de ene internetverbinding intensief wordt gebruikt terwijl de andere inactief is. Dit kan leiden tot een ongelijke verkeersverdeling, wat de effectiviteit van taakverdeling kan verminderen.

Compatibiliteitsproblemen: sommige toepassingen zijn mogelijk niet compatibel met dubbele WAN-taakverdeling en vereisen specifieke netwerkconfiguraties of -instellingen.

Concluderend kan dual WAN load balancing een effectieve manier zijn om de netwerkprestaties en -beschikbaarheid te verbeteren, maar het vereist zorgvuldige planning en beheer om de beste resultaten te garanderen. Als de primaire verbinding stabiel is en voldoende bandbreedte heeft, wordt het niet aanbevolen om dual WAN load balancing te gebruiken.

V: Waarom kunnen we niet verwachten dat dual WAN load balancing de bandbreedte van twee internetverbindingen combineert? 100 Mbps + 400 Mbps is bijvoorbeeld niet gelijk aan 500 Mbps bandbreedte.

A: Dual WAN load balancing kan netwerkverkeer verdelen over twee internetverbindingen, maar kan de bandbreedte van deze verbindingen niet combineren. Met andere woorden, elke individuele verbinding kan alleen zijn maximale snelheid leveren, dus de totale snelheid wordt beperkt door de maximale snelheid van elke individuele verbinding.

In jouw geval is de maximale snelheid die je kunt halen door middel van dual WAN load balancing 400Mbps omdat dit de maximale snelheid is van je snellere internetverbinding. De daadwerkelijke snelheid die u behaalt, is echter afhankelijk van het gebruikte algoritme voor taakverdeling en hoe het netwerkverkeer over de twee verbindingen wordt verdeeld.

V: Welke functies werken niet goed op het secundaire WAN in dual WAN load balancing?

A: In een dual WAN load balancing-configuratie kunnen DDNS, virtual server port forwarding, VPN-server, AiProtection, QoS en meer niet correct werken op de secundaire WAN-interface.

Dit komt omdat DDNS vertrouwt op het openbare IP-adres van het primaire WAN om domeinnamen te koppelen aan specifieke netwerklocaties. Het IP-adres dat is gekoppeld aan de domeinnaam op het secundaire WAN komt niet overeen met het openbare IP-adres van de primaire WAN-interface, dus het kan niet werken op het secundaire WAN.

Port forwarding is ook afhankelijk van een vast openbaar IP-adres om verkeer door te sturen naar specifieke interne IP-adressen en poorten. Als de secundaire WAN-interface wordt gebruikt als de primaire interface, werken poort doorstuurregels mogelijk niet correct omdat het openbare IP-adres dat is gekoppeld aan de secundaire WAN-interface mogelijk niet overeenkomt met het verwachte IP-adres van binnenkomend verkeer.

Evenzo zijn VPN-server, AiProtection en QoS allemaal afhankelijk van het primaire WAN, dus deze functies kunnen niet werken op het secundaire WAN.