[Technisch delen] Wi-Fi 7 Inleiding

Wat is Wi-Fi 7

Eind jaren negentig creëerde het Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) de eerste WiFi-standaard, 802.11b, die algemeen aanvaard werd.   Sindsdien is het blijven evolueren, zoals het uitbreiden van de 2,4 GHz-band naar werken in de 2,4 GHz-, 5 GHz- of 6 GHz-banden.   Draadloze protocollen hebben ook een toegankelijker naamgevingsschema aangenomen om de nieuwe generaties WiFi-standaarden aan te kondigen; zoals Wi-Fi 4, Wi-Fi 5 en Wi-Fi 6/6E. Deze vertegenwoordigen respectievelijk 802.11n, 802.11ac en 802.11ax.

Hoewel Wi-Fi 6/6E nog niet zo lang geleden werd uitgebracht, staat Wi-Fi 7 (IEEE 802.11be) voor de deur, en is ontworpen om onze WiFi-ervaringen opnieuw vorm te geven met een enorme sprong in netwerktechnologie.

Wi-Fi 7 versus Wi-Fi 6: wat is het verschil?

Laten we nu Wi-Fi 7 bespreken, waarvan de officiële naam “Institute for Electrical and Electronic Engineering (IEEE) 802.11be” is.

Wi-Fi 6 biedt wat bekend staat als een “High Efficiency” WLAN, terwijl Wi-Fi 7 verder gaat en het EHT-label of “Extremely High Throughput”-label verdient. Zijn voorganger Wi-Fi 6E heeft onlangs een vlucht genomen en zijn vermogen om draadloze gegevens te verzenden met snelheden van meer dan 2.000 Mbps heeft indruk gemaakt op ervaren gebruikers.

Door drie databanden (2,4, 5 en 6 GHz), ultrabrede datakanalen en talrijke datakanalen samen te voegen voor nog betere prestaties, gaat Wi-Fi 7 nog een stap verder.   Hierdoor heeft de nieuwste draadloze standaard het potentieel om een nieuw tijdperk van connectiviteit en betrouwbaarheid in te luiden, waardoor bekabelde verbindingen overbodig zouden worden.

Wi-Fi 7 zal naar verwachting de volgende verbeteringen bevatten ten opzichte van Wi-Fi 6 (802.11ax).

Dus, wat zijn de verbeteringen die Wi-Fi 7 ons gaat brengen? Laten we een duik nemen in de nieuwe generatie WiFi.

Meer wat je moet weten over Wi-Fi 7

320 MHz bandbreedte

Terwijl Wi-Fi 6E de kanaalbreedte in de 6 GHz-band vergroot tot 160 MHz, duwt Wi-Fi 7 de bandbreedte naar ultrabrede 320 MHz-kanalen, waardoor de datatransmissiecapaciteit wordt verdubbeld. Je kunt netwerken interpreteren als de snelweg en de verdubbelde bandbreedte als de bredere rijstrook.   Nu kunnen grotere voertuigen met meer gegevens de snelweg op.

* Vanwege wettelijke beperkingen is de 6 GHz-band alleen in bepaalde regio's/landen beschikbaar.

4K-QAM

Met de introductie van 4K-QAM verbetert Wi-Fi 7 de datatransmissiesnelheden met 20% vergeleken met Wi-Fi 6/6E, omdat een hoger QAM-getal betekent dat gegevens dichter kunnen worden gecomprimeerd tot een signaaloverdracht. Een hogere QAM betekent nu dat er meer goederen in één voertuig kunnen worden geladen. Met andere woorden: u kunt nu meer gegevens tegelijkertijd uploaden/downloaden dan voorheen.

MLO

Vóór Wi-Fi 7 waren transmissies beperkt tot één band, zoals 2,4 GHz of 5 GHz. Met MLO (Multi-link Operation) kan één apparaat verbinding maken met verschillende banden, kunnen apparaten tegelijkertijd gegevens over verschillende banden verzenden en ontvangen, en worden hogere snelheden mogelijk gemaakt door bandbreedte te aggregerenidth met betrouwbaardere WiFi-verbindingen op meerdere gelijktijdig gebruikte banden.   Met andere woorden: nu kunnen de voertuigen in onze analogie van rijstrook wisselen zonder opnieuw de snelweg op te hoeven rijden, waardoor ze belangrijke goederen met minder vertragingen kunnen vervoeren.

*Gelijktijdige MLO betekent STR-modus (Simultaan Zenden en Ontvangen). Afwisselende MLO betekent eMLSR-modus (enhanced Multi-Link-Single-Radio). Firmware-ondersteuning voor Multi-link Operation (MLO) op ASUS RT-BE96U is in ontwikkeling (vanaf september 2023) en zal eind 2023 of begin 2024 worden uitgebracht.

Multi-RU & Inleiding Lekken

Voordat Wi-Fi 7 op de markt kwam, kon een volledig draadloos kanaal worden geclaimd door één enkel verbonden apparaat. Met Multi-RU en preamble-puncturing kunnen Wi-Fi 7-apparaten optimaal profiteren van de resterende delen van de kanalen die inactief zijn of zelfs worden onderbroken. Simpel gezegd: de datatransmissie wordt nu sneller en betrouwbaarder en de kanaalbandbreedte kan efficiënter worden gebruikt.

16×16 MU-MIMO

MU-MIMO (Multi-User Multiple-Input Multiple-Output) ondersteunt meerdere gebruikers om tegelijkertijd gegevens te verzenden en te ontvangen.   Met 16×16 MU-MIMO verdubbelt Wi-Fi 7 het aantal ruimtelijke streams in vergelijking met Wi-Fi 6, waardoor de netwerkcapaciteit toeneemt. Nu kunnen meer WiFi-apparaten probleemloos tegelijkertijd werken.
     *Houd er rekening mee dat 16×16 MU-MIMO geen verplichte functie is voor alle Wi-Fi 7-apparaten, hoewel dit wel de maximale technische standaard van Wi-Fi 7 is.

Ga voor meer specificaties en onze Wi-Fi 7-producten naar ASUS officiële website

https://www.asus.com/nl/content/wifi7/

https://www.asus.com/nl