[Notebook] Problemen oplossen - Laptop gaat direct na het inschakelen naar de BIOS-configuratie

Als u merkt dat de computer na het inschakelen direct naar BIOS Utility of Aptio Setup Utility gaat in plaats van naar het besturingssysteem, raadpleeg dan de volgende stappen voor probleemoplossing.

Het BIOS-scherm geeft verschillende systeeminformatie van uw computer weer, zoals het CPU-model, de geheugengrootte, het serienummer van het product, het schijftype en de opslagcapaciteit.

Accessoires verwijderen en BIOS updaten

• Verwijder de accessoires, zoals externe harde schijven, printers, geheugenkaarten, cd's/dvd's, dongles, enz.
  • Werk het BIOS bij naar de nieuwste versie. Hier vindt u meer informatie over het gebruik van EZ Flash om de BIOS-versie bij te werken. (Raadpleeg voor desktopproducten ASUS Motherboard EZ Flash 3 Inleiding.)
    Opmerking: gebruik een andere pc om het BIOS op de ASUS-ondersteuningssite voor het defecte model te zoeken en te downloaden en kopieer het BIOS vervolgens naar een USB-station. Als u geen andere pc's of USB-drives heeft of als het BIOS tot op heden is bijgewerkt, kunt u deze stap overslaan.

Bevestig de instellingen in BIOS

Er zijn twee soorten BIOS-schermen, namelijk de UEFI-modus en de Legacy-modus. Ga naar de bijbehorende instructie op basis van het huidige scherm op uw computer en volg de volgende stappen in volgorde:

UEFI-modus (u kunt het item selecteren en kiezen via de pijltoetsen en invoeren van toetsenbord, touchpad of muis.)

1. Nadat u het BIOS-hulpprogramma hebt geopend, drukt u op Sneltoets [F7], of gebruikt u de cursor om op [Geavanceerde modus]  te klikken die op het scherm wordt weergegeven.
  2. Laad BIOS-geoptimaliseerde standaardinstellingen. Ga naar het scherm [Save & Exit] en selecteer vervolgens het item [Restore Defaults].
  3. Bevestig of u de BIOS-geoptimaliseerde standaardwaarden wilt laden, selecteer Ok en druk op de [Enter]-toets, of gebruik de cursor om op [Ok] te klikken dat op het scherm wordt weergegeven.
  4. Controleer of de opstartoptie correct is. Ga naar het [Boot]-scherm, selecteer het item [Boot Option #1] en zorg ervoor dat de opstartoptie wordt geleverd met [de juiste media-opslag geselecteerd].
    Opmerking: als er geen besturingssysteem op uw schijf is geïnstalleerd, installeert u dit dan eerst. Hier kunt u meer leren over het maken en gebruiken van installatiemedia om Windows 11/10 opnieuw te installeren via een USB-station.
    Opmerking: als er niets in de opstartoptie staat, betekent dit dat uw computer geen media-opslag correct kan detecteren. Neem contact op met ASUS-productondersteuning.
  5. Opslaan en Setup afsluiten. Ga naar het scherm [Save & Exit] en selecteer vervolgens het item [Save Changes and Exit].
  6. Bevestig of u de BIOS-configuratie wilt opslaan en afsluiten, selecteer Ok en druk op de [Enter]-toets, of gebruik de cursor om op [Ok] te klikken die op het scherm wordt weergegeven.

Als uw pc nog steeds geen toegang heeft tot het Windows-besturingssysteem nadat u de BIOS-instellingen hebt aangepast, kan het besturingssysteem problemen ondervinden. U kunt het systeem resetten via de veilige modus.

1. Hier kunt u meer leren over hoe u de veilige modus kunt openen.
  2. Nadat u naar de veilige modus bent gegaan, maakt u een back-up van uw persoonlijke bestanden en stelt u vervolgens het systeem opnieuw in. Hier kunt u meer te weten komen over:
    Hoe het systeem te resetten en al mijn persoonlijke bestanden te verwijderen
    Hoe het systeem te resetten en mijn persoonlijke bestanden te behouden

Als uw probleem niet kan worden opgelost met de bovenstaande oplossing en informatie, neem dan contact op met ASUS Product Support voor meer informatie.

Legacy-modus (u kunt items selecteren met behulp van de pijltoetsen en de Enter-toets.)

1. Voer de BIOS-configuratie in.
  2. Laad BIOS-geoptimaliseerde standaardinstellingen. Ga naar het scherm [Save & Exit], selecteer het item [Restore Defaults] en selecteer vervolgens [Ja].
  3. Controleer of de Boot-optie correct is. Ga naar het [Boot]-scherm, selecteer [Boot Option #1] item en zorg er vervolgens voor dat de opstartoptie wordt geleverd met [de juiste media-opslag geselecteerd].
    Opmerking: als er geen besturingssysteem op uw schijf is geïnstalleerd, installeert u dit dan eerst. Hier kunt u meer leren over het maken en gebruiken van installatiemedia om Windows 11/10 opnieuw te installeren via een USB-station.
    Opmerking: als er niets in de opstartoptie staat, betekent dit dat uw computer geen media-opslag correct kan detecteren. Neem contact op met ASUS-productondersteuning.
  4. Opslaan en Setup afsluiten. Ga naar het scherm [Save & Exit], selecteer [Save Changes and Exit] item en selecteer vervolgens [Ja].

Als uw pc nog steeds geen toegang heeft tot het Windows-besturingssysteem nadat u de BIOS-instellingen hebt aangepast, kan het besturingssysteem problemen ondervinden. U kunt het systeem resetten via de veilige modus.

1. Hier kunt u meer leren over hoe u de veilige modus kunt openen.
  2. Nadat u naar de veilige modus bent gegaan, maakt u een back-up van uw persoonlijke bestanden en stelt u vervolgens het systeem opnieuw in. Hier kunt u meer te weten komen over:
    Hoe het systeem te resetten en al mijn persoonlijke bestanden te verwijderen
    Hoe het systeem te resetten en mijn persoonlijke bestanden te behouden

Als uw probleem niet kan worden opgelost met de bovenstaande oplossing en informatie, neem dan contact op met ASUS Product Support voor meer informatie.