[Notebook] Problemen oplossen - Korte batterijduur (snel leeglopen van batterij)

Li-ionbatterijen die voor laptops worden gebruikt, zijn verbruiksartikelen. Door de chemische eigenschappen van lithiumionen zal de batterijcapaciteit na verloop van tijd afnemen door gebruik, de omgeving van de gebruiker en gedrag. Daarom kan het voorkomen dat de levensduur van de batterij niet is zoals verwacht, maar dat is normaal. Hier vindt u meer informatie over ASUS Battery Information Center.

Afgezien van het verouderingseffect van de batterij, is de ontlaad snelheid van de batterij ook afhankelijk van de softwarebewerkingen of instellingen voor energiebeheer van het systeem van de laptop. Als u bijvoorbeeld programma's uitvoert die veel rekenkracht vereisen, zoals grafische software, spelsoftware en het afspelen van video's, wordt het batterijverbruik versneld en kunnen zelfs sommige toepassingen op de achtergrond blijven werken, wat de hulpbronnen en de levensduur van de batterij in beslag kan nemen.

Als je merkt dat de levensduur van de batterij afneemt of niet presteert zoals verwacht, vind je in dit artikel nuttig advies over het oplossen van veelvoorkomende problemen met de levensduur van de batterij.

Ga naar de overeenkomstige instructie op basis van het huidige Windows-besturingssysteem op uw computer:

Windows 11 besturingssysteem

Inhoudsopgave:

Update en bevestig BIOS/Windows-pakketten/stuurprogramma's met de nieuwste versie op uw laptop

Het updaten van software helpt meestal de stabiliteit en optimalisatie van het systeem, dus we raden u aan om uw laptop te controleren en regelmatig bij te werken naar de nieuwste versie. Hier kun je meer te weten komen over:

De BIOS-versie op het Windows-systeem bijwerken

Hoe EZ Flash te gebruiken om de BIOS-versie bij te werken

Voor het uitvoeren van een Windows-update en stuurprogramma-update kunt u hier meer informatie vinden over:

Windows Update uitvoeren

Stuurprogramma's bijwerken via de klantenondersteuning in MyASUS

Als het probleem zich blijft voordoen nadat u BIOS/Windows-pakketten/stuurprogramma's naar de huidige datum hebt bijgewerkt, gaat u verder met het volgende hoofdstuk voor probleemoplossing.

Terug naar inhoudsopgave

Controleer de batterijstatus

Gebruikers kunnen controleren of de batterijstatus goed is door de batterijdiagnose in MyASUS. Als de batterijstatus slecht is, raden we u aan contact op te nemen met ASUS Product Support om de batterij te vervangen om de volledige prestaties en capaciteit te herstellen.

1. Typ en zoek [MyASUS] in de Windows-zoekbalk en klik vervolgens op  [Open]
    Als er geen resultaat wordt gezocht, betekent dit dat uw computer het mogelijk niet installeert, en raadpleegt u  MyASUS installeren
  2. Selecteer in MyASUS [Klantenondersteuning]
  3. In [Systeemdiagnose], selecteer [Batterijproblemen]  ;item. Hier vindt u meer informatie over MyASUS-systeemdiagnose - Inleiding
    Opmerking: als er geen tabblad Systeemdiagnose in MyASUS is, wat betekent dat uw computer deze functie niet ondersteunt, negeert u deze stap en gaat u naar de volgende. Hier kunt u meer leren over Waarom kan ik alleen de “Klantenondersteuning” functie in de MyASUS-app
  4. Steek de AC-adapter aan en klik op [Checkup]
  5. Als er een fout optreedt, betekent dit dat de batterij mogelijk slecht is, neem dan contact op met ASUS Product Support om de batterij te vervangen.
    Als er geen probleem wordt gevonden, betekent dit dat de gezondheid van de batterij goed is, maar misschien zijn er toepassingen, software of systeeminstellingen die het verhoogde batterijverbruik veroorzaken.  Raadpleeg de volgende stap om de systeeminstellingen te optimaliseren en de batterijontlading van applicaties te controleren.

Terug naar inhoudsopgave

Optimaliseer de instelling om de levensduur van de batterij te maximaliseren

Windows-systeeminstellingen optimaliseren

Probeer onderstaande systeeminstellingen aan te passen om de batterij te sparen.

• Verminder het aantal actieve applicaties: omdat de applicatie geheugen en stroom verbruikt, zelfs als het applicatievenster geminimaliseerd is of op de achtergrond draait.  Sluit applicaties om batterijverbruik te besparen.
  • Verlaag de helderheid van het scherm: Als u de helderheid van het scherm verlaagt, wordt de levensduur van de batterij effectief verlengd.
  • De achtergrondverlichting van het toetsenbord uitschakelen: als u de achtergrondverlichting van het toetsenbord uitschakelt, kunt u de batterij sparen.
  • Verwijder niet-gebruikte randapparatuur: omdat externe apparaten ook batterijvermogen verbruiken, zelfs als ze niet in gebruik zijn. Verwijder randapparatuur om de batterij te sparen.
  • Draadloze/Bluetooth-functie uitschakelen: als u de draadloze of Bluetooth-functie niet gebruikt, schakel deze dan uit om de batterij te sparen.
  • Energieschema wijzigen: Selecteer  ASUS Recommended, het zal automatisch de prestaties in evenwicht brengen met het energieverbruik. Als uw laptop dit abonnement niet heeft, selecteert u Evenwichtig
  • Energiemodus wijzigen: als u de beste batterijduur wilt, klikt u met de rechtermuisknop op [Batterijpictogram]op de taakbalk, selecteer vervolgens [Energie- en slaapinstellingen]

U kunt de energiemodus wijzigen in Gebalanceerd of Beste energie-efficiëntie

Pas de instellingen van Batterijbesparing aan

1. Klik met de rechtermuisknop [Batterijpictogram]op de taakbalk en selecteer vervolgens [Energie- en slaapinstellingen]
  2. Klik op het veld [Battery saver]om meer batterij-opties uit te vouwen.
  3. In het veld Batterijbesparing automatisch inschakelen kun je het batterijniveau kiezen in de vervolgkeuzelijst
    Batterijbesparing wordt automatisch ingeschakeld als de batterij minder dan 20% is, wat een standaardinstelling is.
  4. Schakel [Verlaag de helderheid van het scherm bij gebruik van batterijbesparing] in. Nadat de batterijbesparingsmodus is geactiveerd, wordt de helderheid van het scherm automatisch verlaagd om de levensduur van de batterij te verlengen.
  5. Kies verschillende batterij-opties voor het afspelen van video's op batterij. Selecteer in de Windows-instellingen [Apps] en selecteer vervolgens [Video afspelen]
  6. Klik op het veld Batterijopties om meer opties uit te vouwen. U kunt Optimaliseren voor batterijduur selecteren wanneer u films en video's op batterijstroom bekijkt
    Je kunt ook het vakje aanvinken om video af te spelen met een lagere resolutie wanneer de batterij werkt om de levensduur van de batterij te verlengen

Pas de energie-instellingen aan wanneer de computer niet in gebruik is

1. Typ en zoek [Energie-, slaap- en batterij-instellingen] in de Windows-zoekbalk①en klik vervolgens op  [Open]②.
  2. Klik op het veld Scherm en slaap om meer opties uit te vouwen. Pas de hoeveelheid tijd aan om het scherm uit te schakelen op batterijstroom. De levensduur van de batterij kan aanzienlijk worden verlengd door een korte time-out voor inactiviteit van het scherm te selecteren.
  3. Pas de hoeveelheid tijd aan om te gaan slapen op batterijvermogen. Als de computer niet actief is en u deze niet gebruikt, gaat Windows automatisch naar de slaapstand met laag energieverbruik
  4. Het bespaart meer stroom in de slaapstand dan in de slaapstand. Typ en zoek [Kies een energieplan] in de Windows-zoekbalk en klik vervolgens op [Open]
  5. Klik [Kies wat het sluiten van het deksel doet]
  6. Selecteer [Sluimerstand] op batterij
    De sluimerstand verbruikt minder stroom dan de slaapstand en wanneer u de pc opnieuw opstart, bent u weer terug op het punt waar u was gebleven.  U moet uw werk hervatten door op de aan/uit-knop te drukken wanneer de computer in de sluimerstand staat.
  7. Als u de sluimerstand wilt weergeven in Power-menu, klikt u op [Instellingen wijzigen die momenteel niet beschikbaar zijn], deze optie kan worden gewijzigd.

Terug naar inhoudsopgave

Controleer de batterijlading van applicaties

Controleer welke applicaties het meeste batterijvermogen verbruiken

1. Klik met de rechtermuisknop [Batterijpictogram]① op de taakbalk en selecteer vervolgens < strong>[Energie- en slaapinstellingen]
  2. Klik op het veld [Batterijgebruik]om meer batterijopties uit te vouwen.
  3. U kunt [Tijdsperiode]④ wijzigen om welke applicaties verbruiken de meeste batterijstroom
    Als u deze applicatie niet gebruikt, afsluiten of verwijderen dit zal de levensduur van de batterij verlengen.
  4. In dit venster kunt u ook de toepassing selecteren en Windows laten beslissen of deze app op de achtergrond kan worden uitgevoerd of niet. Je kunt proberen de applicatie niet op de achtergrond te laten draaien, dit zal de levensduur van de batterij verbeteren.
    Klik op de [Meer opties] icononder een app en selecteer vervolgens [Achtergrondactiviteit beheren]
  5. Wijzig op de instellingenpagina voor die app de instelling voor [Laat deze app op de achtergrond draaien]

Controleer de levensduur van de batterij in de veilige modus

Sommige toepassingen in Windows verbruiken meer batterijvermogen, dus dit kan de levensduur van de batterij beïnvloeden. Probeer de levensduur van de batterij te meten in de veilige modus en vergelijk deze met het werken in het Windows-besturingssysteem. Hier vindt u meer informatie over Hoe u in de veilige modus kunt komen.

Als het gebruikstijdsverschil aanzienlijk is, betekent dit dat er mogelijk applicaties of achtergrondprogramma's zijn die een sneller batterijverbruik in Windows kunnen hebben.  Als u niet weet welke toepassingen dit veroorzaken, probeer dan uw pc opnieuw in te stellen.  Hier vindt u meer informatie over:

Opmerking: maak een back-up van uw persoonlijke bestanden en reset vervolgens de pc.

Het systeem resetten en al mijn persoonlijke bestanden verwijderen

Het systeem resetten en mijn persoonlijke bestanden behouden

Terug naar inhoudsopgave

Als uw probleem niet wordt opgelost met bovenstaande oplossing en informatie, neem dan contact op met de ASUS-klantenservice voor meer informatie.

Windows 10-besturingssysteem

Inhoudsopgave:

Update en bevestig BIOS/Windows-pakketten/stuurprogramma's met de nieuwste versie op uw laptop

Het updaten van software helpt meestal de stabiliteit en optimalisatie van het systeem, dus we raden u aan om uw laptop te controleren en regelmatig bij te werken naar de nieuwste versie. Hier kun je meer te weten komen over:

De BIOS-versie op het Windows-systeem bijwerken

Hoe EZ Flash te gebruiken om de BIOS-versie bij te werken

Voor het uitvoeren van een Windows-update en stuurprogramma-update kunt u hier meer informatie vinden over:

Windows Update uitvoeren

Stuurprogramma's bijwerken via de klantenondersteuning in MyASUS

Als het probleem zich blijft voordoen nadat u BIOS/Windows-pakketten/stuurprogramma's naar de huidige datum hebt bijgewerkt, gaat u verder met het volgende hoofdstuk voor probleemoplossing.

Terug naar inhoudsopgave

Controleer de batterijstatus

Gebruikers kunnen controleren of de batterijstatus goed is door de batterijdiagnose in MyASUS. Als de batterijstatus slecht is, raden we u aan contact op te nemen met ASUS Product Support om de batterij te vervangen om de volledige prestaties en capaciteit te herstellen.

1. Typ en zoek [MyASUS] in de Windows-zoekbalk en klik vervolgens op [Open]
    Als er geen resultaat wordt gezocht, betekent dit dat uw computer het mogelijk niet installeert. Raadpleeg MyASUS installeren
  2. Selecteer in MyASUS [Klantenondersteuning]
  3. In [Systeemdiagnose], selecteer [Batterijproblemen]  ;item. Hier vindt u meer informatie over MyASUS-systeemdiagnose - Inleiding
    Opmerking: als er geen tabblad Systeemdiagnose in MyASUS is, wat betekent dat uw computer deze functie niet ondersteunt, negeert u deze stap en gaat u naar de volgende. Hier kunt u meer leren over
  4. Steek de AC-adapter aan en klik op [Checkup]
  5. Als er een fout optreedt, betekent dit dat de batterij mogelijk slecht is, neem dan contact op met ASUS Product Support om de batterij te vervangen.
    Als er geen probleem wordt gevonden, betekent dit dat de gezondheid van de batterij goed is, maar misschien zijn er enkele toepassingen, software of systeeminstellingen die het verhoogde batterijverbruik veroorzaken.  Raadpleeg de volgende stap om de systeeminstellingen te optimaliseren en de batterijontlading van applicaties te controleren.

Terug naar inhoudsopgave

Optimaliseer de instelling om de levensduur van de batterij te maximaliseren

Windows-systeeminstellingen optimaliseren

Probeer onderstaande systeeminstellingen aan te passen om de batterij te sparen.

• Verminder het aantal actieve applicaties: omdat de applicatie geheugen en stroom verbruikt, zelfs als het applicatievenster geminimaliseerd is of op de achtergrond draait.  Sluit applicaties om batterijverbruik te besparen.
  • Verlaag de helderheid van het scherm: Als u de helderheid van het scherm verlaagt, wordt de levensduur van de batterij effectief verlengd.
  • De achtergrondverlichting van het toetsenbord uitschakelen: als u de achtergrondverlichting van het toetsenbord uitschakelt, kunt u de batterij sparen.
  • Verwijder niet-gebruikte randapparatuur: omdat externe apparaten ook batterijvermogen verbruiken, zelfs als ze niet in gebruik zijn. Verwijder randapparatuur om de batterij te sparen.
  • Draadloze/Bluetooth-functie uitschakelen: als u de draadloze of Bluetooth-functie niet gebruikt, schakel deze dan uit om de batterij te sparen.
  • Energieschema wijzigen: Selecteer ASUS Recommended, het zal automatisch de prestaties in evenwicht brengen met het energieverbruik. Als uw laptop dit abonnement niet heeft, selecteert u Evenwichtig.
  • Verander de energiemodus: als u de beste batterijduur wilt, kunt u de energiemodus wijzigen in Betere batterij of Batterijbesparing.

Pas de instellingen van Batterijbesparing aan

1. Klik [batterijpictogram]aan de rechterkant van de taakbalk en klik vervolgens op [Batterij instellingen]
  2. Selecteer in het gedeelte Batterijbesparing [Schakel batterijbesparing automatisch in als mijn batterij minder wordt]
    Batterijbesparing wordt automatisch ingeschakeld als de batterij minder dan 20% is, wat een standaardinstelling is.
  3. Je kunt ook de schuifbalk gebruiken om het percentage aan te passen
  4. Selecteer [Verlaag schermhelderheid in batterijbesparing]. Nadat de batterijbesparingsmodus is geactiveerd, wordt de helderheid van het scherm automatisch verlaagd om de levensduur van de batterij te verlengen.
  5. Klik in Meer opslagopties op [Accu-instellingen wijzigen voor het afspelen van video]
  6. In Batterij-opties kun je Optimaliseren voor videokwaliteit of Optimaliseren voor batterijduur selecteren wanneer je films en video's bekijkt op batterijstroom
    U kunt ook Ik geef er de voorkeur aan video met een lagere resolutie af te spelen wanneer de batterij werkt om de levensduur van de batterij te verlengen⑧.

Pas de energie-instellingen aan wanneer de computer niet in gebruik is

1. Typ en zoek [Power & slaapinstellingen] in de Windows-zoekbalk① en klik vervolgens op [Open]②.
  2. Pas de hoeveelheid tijd aan om het scherm uit te schakelen op batterijstroom③.  De levensduur van de batterij kan aanzienlijk worden verlengd door een korte time-out voor inactiviteit van het scherm te selecteren.
  3. Pas de hoeveelheid tijd aan om te gaan slapen op batterijstroom④. Als de computer niet actief is en u deze niet gebruikt, gaat Windows automatisch naar de slaapstand met laag energieverbruik
  4. Het bespaart meer stroom in de slaapstand dan in de slaapstand. Klik op [Aanvullende energie-instellingen]⑤.
  5. Klik op [Kies wat het sluiten van het deksel doet]⑥.
  6. Selecteer [Sluimerstand] op batterij⑦.
    De sluimerstand verbruikt minder stroom dan de slaapstand en wanneer u de pc opnieuw opstart, bent u weer terug op het punt waar u was gebleven.  U moet uw werk hervatten door op de aan/uit-knop te drukken wanneer de computer in de sluimerstand staat.
  7. Als u de slaapstand wilt weergeven in het Power-menu, klikt u op [Instellingen wijzigen die momenteel niet beschikbaar zijn]⑧ , deze optie kan worden gewijzigd.

Terug naar inhoudsopgave

Controleer de batterijlading van applicaties

Controleer welke applicaties het meeste batterijvermogen verbruiken

1. Klik op [batterijpictogram]① die zich rechts op de taakbalk bevindt en klik vervolgens op [Batterij instellingen]②.
  2. Klik in Overzicht op [Bekijk welke apps uw batterijduur beïnvloeden]③.
  3. U kunt [Tijdsperiode]④ wijzigen om te controleren welke applicaties de meeste batterijstroom verbruiken⑤.
    Als u deze applicatie niet gebruikt, afsluiten of verwijderen zal het de levensduur van de batterij verlengen.
  4. In dit venster kun je ook de applicatie selecteren en Windows laten beslissen of deze app al dan niet op de achtergrond kan worden uitgevoerd⑥.
    Je kunt proberen de applicatie niet op de achtergrond te laten draaien, dit zal de levensduur van de batterij verbeteren.

Controleer de levensduur van de batterij in de veilige modus

Sommige toepassingen in Windows verbruiken meer batterijvermogen, dushet kan de levensduur van de batterij beïnvloeden. Probeer de levensduur van de batterij te meten in de veilige modus en vergelijk deze met het werken in het Windows-besturingssysteem. Hier vindt u meer informatie over Hoe u in de veilige modus kunt komen.

Als het gebruikstijdsverschil aanzienlijk is, betekent dit dat er mogelijk applicaties of achtergrondprogramma's zijn die een sneller batterijverbruik in Windows kunnen hebben.  Als u niet weet welke toepassingen dit veroorzaken, probeer dan uw pc opnieuw in te stellen.  Hier vindt u meer informatie over:

Opmerking: maak een back-up van uw persoonlijke bestanden en reset vervolgens de pc.

Het systeem resetten en al mijn persoonlijke bestanden verwijderen

Het systeem resetten en mijn persoonlijke bestanden behouden

Terug naar inhoudsopgave

Als uw probleem niet wordt opgelost met bovenstaande oplossing en informatie, neem dan contact op met de ASUS-klantenservice voor meer informatie.