[Windows 11/10] Schijfruimte vrijmaken

Inhoudsopgave:

Schijfruimte beheren met Storage Sense

Storage Sense kan automatisch schijfruimte voor je vrijmaken door items die je niet nodig hebt, zoals tijdelijke bestanden en items in je Prullenbak, te verwijderen. Hier vindt u meer informatie over Storage Sense-document van Windows-ondersteuning.

Opmerking: Storage Sense werkt alleen op uw systeemschijf, die het Windows-besturingssysteem bevat en gewoonlijk C: wordt genoemd. Om ruimte vrij te maken op andere schijven, gaat u naar [Start] > [Instellingen] > [Systeem] > [Opslag] en selecteer vervolgens [Opslag gebruikt op andere schijven] onder [Geavanceerde opslaginstellingen].

1. Typ en zoek [Turn on Storage Sense] in de Windows-zoekbalk en klik vervolgens op [Open] .
  2. Selecteer [Storage Sense].
  3. Vink het vakje aan voor [Opschonen van tijdelijke bestanden].
  4. Inschakelen Automatisch opschonen van gebruikersinhoud.
  5. Configureer opruimschema's:
    Kies wanneer Storage Sense moet worden uitgevoerd, hoe vaak bestanden worden opgeschoond.
    Kies onder Bestanden in mijn prullenbak verwijderen en Bestanden in mijn map Downloads verwijderen als ze niet langer dan zijn geopend, wanneer bestanden uit je [Prullenbak] of [ Downloads] map zijn verwijderd.
  6. Als uw computer is aangemeld bij een cloudaccount, kunt u kiezen wanneer de inactieve bestanden alleen online worden.
    Opmerking: u ziet alleen instellingen voor cloudinhoud wanneer u bent aangemeld bij uw cloudaccount.
  7. U kunt ook klikken op [Opslag Sense nu uitvoeren]om Storage Sense onmiddellijk uit te voeren met de eerder geselecteerde instellingen.

Terug naar inhoudsopgave

Bestanden verwijderen met aanbevelingen voor opschonen

1. Typ en zoek [Aanbevelingen voor schijfopruiming] in de Windows-zoekbalk en klik vervolgens op [Open].
  2. Selecteer [Aanbevelingen voor opschonen].
  3. Selecteer de tijdelijke bestanden, grote of ongebruikte bestanden, bestanden die zijn gesynchroniseerd met de cloud of ongebruikte apps die u wilt verwijderen en selecteer vervolgens de knop [Opschonen] voor elke sectie.

Terug naar inhoudsopgave

Niet-essentiële applicaties verwijderen

Je kunt ongebruikte of niet-essentiële applicaties op je computer verwijderen om opslagruimte vrij te maken.

1. Typ en zoek [Geïnstalleerde app] in de Windows-zoekbalk en klik vervolgens op [Open].
  2. Selecteer [Grootte (groot naar klein) ] op het filter Sorteren op om snel identificeer de toepassingen die de meeste ruimte gebruiken.
  3. Selecteer de niet-essentiële toepassing, klik op de [Meer] iconnaast de app en selecteer vervolgens [Verwijderen].
  4. Herhaal de bovenstaande stappen om andere niet-essentiële applicaties te verwijderen.
  5. Na het verwijderen van alle niet-essentiële toepassingen, start u de computer opnieuw op.

Terug naar inhoudsopgave

Verwijder persoonlijke bestanden of verplaats ze naar een extern opslagapparaat

Persoonlijke bestanden zoals video's, muziek, foto's en documenten kunnen veel ruimte op uw apparaat in beslag nemen. Raadpleeg de volgende manier om te zien welke bestanden de meeste ruimte gebruiken:

1. Typ en zoek [Bestandsverkenner] in de Windows-zoekbalk en klik vervolgens op [Open].
  2. Zoek in Verkenner de bestanden die u wilt verplaatsen.
  3. Als u de grootte van de bestanden in een map wilt zien, selecteert u [Bekijken] op de taakbalk en selecteert u vervolgens [Details].
  4. Klik met de rechtermuisknop in de open ruimte, selecteer [Sorteren op] en selecteer vervolgens [Size]< /strong>om de grootste bestanden weer te geven.
  5. Als er bestanden op uw apparaat staan ​​die u niet meer nodig heeft, kunt u deze verwijderen of naar een extern opslagapparaat verplaatsen, zoals een USB-station of een SD-kaart.
    Opmerking: als u bestanden verwijdert, vergeet dan niet de Prullenbak te legen om ze volledig van uw apparaat te verwijderen en ruimte vrij te maken.

Terug naar inhoudsopgave

Wijzigen waar nieuwe inhoud wordt opgeslagen

Als uw computer twee of meer stations heeft, kunt u nieuwe bestanden op een ander station opslaan. Het helpt problemen met weinig ruimte op de standaardschijf (C:\) te voorkomen.

1. Typ en zoek [Opslaginstellingen] in de Windows-zoekbalk en klik vervolgens op [Open].
  2. Breid het gedeelte [Geavanceerde opslaginstellingen] uit uit en selecteer vervolgens [Waar nieuwe inhoud wordt opgeslagen].
  3. Selecteer voor elk inhoudstype een schijf in het vervolgkeuzemenu. Als de schijf die u wilt gebruiken daar niet wordt vermeld, zorg er dan voor dat deze is aangesloten op uw pc.

Terug naar inhoudsopgave

Windows 10-besturingssysteem

Inhoudsopgave:

Schijfruimte beheren met Storage Sense

Storage Sense kan automatisch schijfruimte voor je vrijmaken door items die je niet nodig hebt, zoals tijdelijke bestanden en items in je Prullenbak, te verwijderen. Hier vindt u meer informatie over Storage Sense-document van Windows-ondersteuning.

Opmerking: Storage Sense werkt alleen op uw systeemschijf, die het Windows-besturingssysteem bevat en gewoonlijk C: wordt genoemd. Om ruimte vrij te maken op andere schijven, gaat u naar [Start] > [Instellingen] > [Systeem] > [Opslag] en selecteer vervolgens [Opslaggebruik op andere schijven bekijken] onder [Meer opslaginstellingen].

1. Typ en zoek [Turn on Storage Sense] in de Windows-zoekbalk en klik vervolgens op [Open] .
  2. Klik op [Configure Storage Sense of voer het nu uit].
  3. Schakel Opslaggevoel in in.
  4. Kies wanneer Storage Sense moet worden uitgevoerd, hoe vaak bestanden moeten worden opgeschoond.
  5. Vink het vakje aan om [Verwijder tijdelijke bestanden die mijn apps niet gebruiken].
  6. Kies onder Bestanden in mijn prullenbak verwijderen en Bestanden in mijn map Downloads verwijderen als ze niet langer dan zijn geopend, wanneer bestanden uit uw [Prullenbak ] of [Downloads] map zijn verwijderd.
  7. Als uw computer is aangemeld bij een cloudaccount, kunt u kiezen wanneer de inactieve bestanden alleen online worden.
    Opmerking: u ziet alleen instellingen voor cloudinhoud wanneer u bent aangemeld bij uw cloudaccount.
  8. U kunt ook klikken op [Nu opschonen]om Storage Sens uit te voerene onmiddellijk met behulp van de eerder geselecteerde instellingen.

Terug naar inhoudsopgave

Bestanden verwijderen met Schijfopruiming

1. Typ en zoek [Schijfopruiming] in de Windows-zoekbalk en klik vervolgens op [Open].
  2. Selecteer de schijf waarvoor u bestanden wilt opschonen en selecteer vervolgens [OK].
  3. Selecteer [Systeembestanden opschonen]om nog meer ruimte vrij te maken.
  4. Selecteer het selectievakje naast het type bestanden dat u wilt verwijderen en selecteer vervolgens [OK].
  5. Selecteer in het bevestigingsvenster [Bestanden verwijderen] om het opschonen te starten.

Terug naar inhoudsopgave

Niet-essentiële applicaties verwijderen

Je kunt ongebruikte of niet-essentiële applicaties op je computer verwijderen om opslagruimte vrij te maken.

1. Typ en zoek [Apps & features] in de Windows-zoekbalk en klik vervolgens op [Open].
  2. Selecteer [Size]op het Sorteren op-filter om snel de applicaties te identificeren met behulp van de meeste ruimte.
  3. Selecteer de niet-essentiële toepassing en selecteer vervolgens [Verwijderen].
  4. Herhaal de bovenstaande stappen om andere niet-essentiële applicaties te verwijderen.
  5. Na het verwijderen van alle niet-essentiële toepassingen, start u de computer opnieuw op.

Terug naar inhoudsopgave

Verwijder persoonlijke bestanden of verplaats ze naar een extern opslagapparaat

Persoonlijke bestanden zoals video's, muziek, foto's en documenten kunnen veel ruimte op uw apparaat in beslag nemen. Raadpleeg de volgende manier om te zien welke bestanden de meeste ruimte gebruiken:

1. Typ en zoek [Bestandsverkenner] in de Windows-zoekbalk en klik vervolgens op [Open].
  2. Zoek in Verkenner de bestanden die u wilt verplaatsen.
  3. Als u de grootte van de bestanden in een map wilt zien, selecteert u [Bekijken] op de taakbalk en selecteert u vervolgens [Details].
  4. Klik met de rechtermuisknop in de open ruimte, selecteer [Sorteren op] en selecteer vervolgens [Size]< /strong>om de grootste te tonent-bestanden.
  5. Als er bestanden op uw apparaat staan ​​die u niet meer nodig heeft, kunt u deze verwijderen of naar een extern opslagapparaat verplaatsen, zoals een USB-station of een SD-kaart.
    Opmerking: als u bestanden verwijdert, vergeet dan niet de Prullenbak te legen om ze volledig van uw apparaat te verwijderen en ruimte vrij te maken.

Terug naar inhoudsopgave

Wijzigen waar nieuwe inhoud wordt opgeslagen

Als uw computer twee of meer stations heeft, kunt u nieuwe bestanden op een ander station opslaan. Het helpt problemen met weinig ruimte op de standaardschijf (C:\) te voorkomen.

1. Typ en zoek [Opslaginstellingen] in de Windows-zoekbalk en klik vervolgens op [Open].

Selecteer onder Meer opslaginstellingen [Wijzigen waar nieuwe inhoud wordt opgeslagen].

2. Selecteer voor elk inhoudstype een schijf in het vervolgkeuzemenu. Als de schijf die u wilt gebruiken daar niet wordt vermeld, zorg er dan voor dat deze is aangesloten op uw pc.