[Notebook/Desktop/AIO] Problemen oplossen - Computer gaat niet in de slaap- of sluimerstand

Toepasselijke producten: notebook, desktop, alles-in-één pc, gaming-handheld

Als u merkt dat het apparaat niet in de slaap- of sluimerstand gaat, raadpleeg dan de volgende stappen voor probleemoplossing.

Ga naar de overeenkomstige instructie op basis van het huidige Windows-besturingssysteem op uw computer:

Windows 11-besturingssysteem

Controleer de instellingen voor het energieschema

1. Typ en zoek [Kies een energieplan] in de Windows-zoekbalk en selecteer vervolgens [Openen]

2. Klik op [Planinstellingen wijzigen] naast het huidige energieplan.

3. Selecteer in de optie Zet de computer in slaapstand de tijdsinstelling die aan uw vereisten voldoet wanneer de stroom op de batterij is ingeschakeld en is aangesloten

4. Klik op [Geavanceerde energie-instellingen wijzigen]

5. Controleer de uitschakeltijd van de harde schijf dat "geen" wordt ingesteld op "Nooit". (Als u 0 minuten instelt, wordt dit automatisch gewijzigd in Nooit.)
    Opmerking: Als u de harde schijf instelt op Nooit uitgeschakeld, gaat de computer niet automatisch in de slaap- of sluimerstand.
    Opmerking: als uw computer minder energieopties heeft, is het mogelijk een model met ondersteuning voor moderne stand-by. Hier kun je meer leren over Waarom mist mijn energiebeheer sommige instellingen. Ga verder met de volgende probleemoplossing.

6. Controleer of Wake-timers toestaan voldoet aan uw vereisten
    Opmerking: Deze instelling voorkomt dat programma's uw computer uit de slaapstand halen. Als u wilt dat een geplande taak uw computer uit de slaapstand haalt, moet u deze instelling terugzetten naar Inschakelen
    Opmerking: als uw computer minder energieopties heeft, is het mogelijk een model met ondersteuning voor moderne stand-by. Hier kun je meer leren over Waarom mist mijn energiebeheer sommige instellingen. Ga verder met de volgende probleemoplossing.

7. Selecteer [Kies wat de aan/uit-knop doet]

8. Controleer de actie van Wanneer ik op de aan/uit-knop druk en Wanneer ik het deksel sluit om aan uw vereisten te voldoen
    Opmerking: voor desktop- en AIO-pc's is er geen optie "Als ik het deksel sluit".

9. Als de slaapstandoptie niet standaard beschikbaar is op uw computer, klikt u op [Instellingen wijzigen die momenteel niet beschikbaar zijn]

Vink het vakje aan bij Slaapstand en selecteer vervolgens [Wijzigingen opslaan]. U kunt de slaapstand kiezen.

Als het probleem zich blijft voordoen, gaat u verder met de volgende probleemoplossing.

Verwijder accessoires en werk BIOS / Windows-pakketten / stuurprogramma's bij naar de nieuwste versie

Als het probleem zich blijft voordoen nadat u BIOS/Windows-pakketten/stuurprogramma's tot op heden hebt bijgewerkt, gaat u verder met de volgende probleemoplossing.

Laad BIOS-standaardwaarden in

Probeer het BIOS terug te zetten naar de standaardinstellingen. Hier vindt u meer informatie over het herstellen van de BIOS-instellingen. (Raadpleeg voor desktopproducten [Moederbord/Desktop] BIOS-instellingen herstellen.)

Als het probleem zich blijft voordoen, gaat u verder met de volgende probleemoplossing.

Controleer de achtergrondactiviteit-apps

Controleer of er apps worden uitgevoerd of worden gedownload/geüpdatet, zoals Outlook e-mail aan het downloaden is, games updaten, Windows Update, Microsoft Store...enz., of antivirussoftware aan het scannen is.

Hierdoor kan uw computer mogelijk niet in de slaap- of slaapstand gaan en we raden u aan te wachten met voltooien of de app te sluiten.

Als het probleem zich blijft voordoen, gaat u verder met de volgende probleemoplossing.

Gebruik de tool Probleemoplossing in Windows

1. Typ en zoek [Probleem oplossing] in de Windows-zoekbalken klik vervolgens op [Openen]

2. Selecteer [Andere probleemoplossers]

3. Klik op [Uitvoeren] in de optie Energie

4. Volg de instructies op het scherm om het probleemoplossingsproces te voltooien. Als het probleem zich blijft voordoen, gaat u verder met de volgende probleemoplossing.

Voer een schone start uit in Windows

Een "schone start" start Windows met een minimale set stuurprogramma's en opstartprogramma's, zodat u kunt bepalen of een achtergrondprogramma uw spel of programma verstoort. Dit is vergelijkbaar met het starten van Windows in Veilige modus, maar biedt u meer controle over welke services en programma's bij het opstarten worden uitgevoerd om u te helpen de oorzaak van een probleem te achterhalen. Raadpleeg voor meer informatie Hoe u een schone start uitvoert in Windows.

1. Typ en zoek [Systeemconfiguratie] in de Windows-zoekbalk en klik vervolgens op [Als administrator uitvoeren]

2. Vink op het tabblad [Services] van Systeemconfiguratie het vakje [Alle Microsoft-services verbergen] aan, selecteer [Alles uitschakelen] en selecteer vervolgens [Toepassen]

3. Klik op het tabblad [Opstarten] van Systeemconfiguratieop [Taakbeheer openen]

4. Selecteer op het tabblad [Opstarten] in Taakbeheervoor elk ingeschakeld opstartitem de appen selecteer vervolgens [Uitschakelen]

5. Sluit Taakbeheer.
  6. Selecteer op het tabblad Opstarten van Systeemconfiguratie [OK]en selecteer vervolgens [Opnieuw opstarten]

7. Wanneer u de computer opnieuw opstart, bevindt deze zich in een schone opstartomgeving. Als uw probleem zich niet voordoet terwijl de computer zich in een schone opstartomgeving bevindt, kunt u bepalen welke opstarttoepassing of -service het probleem veroorzaakt door deze systematisch in of uit te schakelen en de computer opnieuw op te starten.
    Door een enkele service of opstartitem in te schakelen en elke keer opnieuw op te starten, herhaalt u dit proces om de problematische service of toepassing te vinden

Nadat u het opstartitem of de service hebt bepaald die het probleem veroorzaakt, neemt u contact op met de fabrikant van het programma om te bepalen of het probleem kan worden opgelost, of voert u Windows uit met de service uitgeschakeld of het opstartitem uitgeschakeld.
Opmerking: Als u de computer opnieuw moet instellen om normaal op te starten, schakelt u het selectievakje [Alle Microsoft-services verbergen] uit, selecteert u [Alles inschakelen] en selecteert u vervolgens [Toepassen]. Schakel in Taakbeheer alle opstartprogramma's in die u eerder had uitgeschakeld, selecteer [OK] in de opstarttabel van Systeemconfiguratie en selecteer vervolgens [Opnieuw opstarten].

Als het probleem aanhoudt, ga dan verder naar het volgende hoofdstuk voor het oplossen van problemen.

Herstel het systeem vanaf het herstelpunt

Als het probleem recentelijk is opgetreden en u ooit een herstelpunt hebt gemaakt of als er een automatische systeemherstel bestond, probeer dan de computer te herstellen naar een punt voordat het probleem begon om het probleem op te lossen. Hier kunt u meer leren over het gebruik van een herstelpunt om het systeem te herstellen.

Als het probleem aanhoudt, ga dan verder naar het volgende hoofdstuk voor het oplossen van problemen.

Reset het systeem

Als het probleem zich blijft voordoen nadat alle stappen voor probleemoplossing zijn voltooid. Maak een back-up van uw persoonlijke bestanden en reset het apparaat vervolgens naar de oorspronkelijke configuratie. Hier kunt u meer te weten komen over: Hoe u het systeem kunt resetten .

Als u nog steeds problemen ondervindt, neem dan contact op met ASUS Product Support voor extra hulp.