[Notebook/Desktop/AIO] Probleemoplossing - Het cameraprobleem oplossen

Toepasselijke producten: notebook, desktop, alles-in-één pc

De camera is geïntegreerd op laptops en alles-in-één-pc's, en u kunt een externe USB-camera gebruiken op desktops. Als u de volgende cameraproblemen ondervindt (beeld staat ondersteboven, geen beeld, camera niet herkend, abnormale weergave, enz.), raadpleeg dan de volgende stappen voor probleemoplossing in volgorde:

Ga naar de overeenkomstige instructie op basis van het huidige Windows-besturingssysteem op uw computer:

Windows 11-besturingssysteem

Inhoudsopgave:

Inspecteer het uiterlijk van de camera

1. Controleer of de camera wordt geblokkeerd door bijvoorbeeld een screenprotector of een privacyfilm.
    Als de cameralens bedekt is met stof of vuil, kan dit soms de beeldkwaliteit beïnvloeden. Gebruik een schone, zachte doek om de cameralens voorzichtig af te vegen, zodat deze onberispelijk blijft.
  2.  Bepaalde apparaten zijn mogelijk uitgerust met een fysiek privacyscherm voor de camera. Wanneer u van plan bent de camera te gebruiken, zorg er dan voor dat het privacyscherm in de gesloten stand staat.
    Opmerking: De locatie van het privacyscherm kan variëren, afhankelijk van het model. Als u niet zeker weet of uw apparaat is uitgerust met een fysiek privacyschild, raadpleeg dan de instructies in de gebruikershandleiding.

Terug naar de inhoudsopgave

Gebruik de ingebouwde camera-applicatie

1. Typ en zoek [Camera] in de Windows-zoekbalk en klik vervolgens op [Open].
  2. Controleer of de camera correct werkt na het uitvoeren van de [Camera]-toepassing. Volg de volgende stappen als dit niet het geval is.
    Opmerking: Camerafouten zijn onder meer beeld ondersteboven, geen beeld, camera niet herkennen, abnormale weergave, enz.

Terug naar inhoudsopgave

Controleer de status van F10 Camera Sneltoets (alleen voor ASUS-laptops)

1. Controleer of er een [F10 Camera Hotkey]op je toetsenbord van de laptop. Zo nee, ga naar het volgende hoofdstuk.
    Opmerking: de functies van de sneltoetsen kunnen verschillen op basis van verschillende modellen, raadpleeg de Gebruikershandleidingen.
  2. Druk op de F10-toets of druk op de functietoets + F10-toets (Het hangt ervan af wat de geselecteerde sneltoetsoptie is.), controleer dan of er een bericht is van [Camera aan]op het scherm. Hier vindt u meer informatie over Introductie van ASUS-toetsenbordsneltoetsen.

Terug naar inhoudsopgave

Geef je apps toestemming

1. Typ en zoek [Camera privacy-instellingen] in de Windows-zoekbalk en klik vervolgens op [Open].
  2. Schakel [Cameratoegang] in.
  3. Schakel [Laat apps toegang krijgen tot uw camera] in.
  4. Breid het bestand Laat apps toegang tot je camera hebben uit, hier kun je in-/uitschakelen welke apps de camera kunnen gebruiken.

Terug naar inhoudsopgave

Update en bevestig BIOS/Windows-pakketten/stuurprogramma's met de nieuwste versie op uw pc

Het updaten van software helpt meestal de stabiliteit en optimalisatie van het systeem, dus we raden u aan om uw pc te controleren en vaak bij te werken naar de nieuwste versie. Hier vindt u meer informatie over het bijwerken van het BIOS:

Winflash gebruiken om de BIOS-versie in het Windows-systeem bij te werken

Hoe EZ Flash te gebruiken om de BIOS-versie van de notebook bij te werken

(Raadpleeg voor desktopproducten ASUS Motherboard EZ Flash 3 Introductie.)

Voor het uitvoeren van een Windows-update en stuurprogramma-update kunt u hier meer informatie vinden over:

Windows Update uitvoeren

Stuurprogramma's bijwerken via de klantenondersteuning in MyASUS

Als het probleem zich blijft voordoen nadat u de BIOS/Windows-pakketten/stuurprogramma's naar de huidige datum hebt bijgewerkt, gaat u verder met het volgende hoofdstuk voor probleemoplossing.

Terug naar inhoudsopgave

Schakel het camerastuurprogramma in en installeer het opnieuw in Apparaatbeheer

1. Typ en zoek [Apparaatbeheer] in de Windows-zoekbalk en klik vervolgens op [Open].
  2. Klik op de pijl naast [Camera] en klik met de rechtermuisknop op de [naam van uw camera-apparaat] en selecteer [Apparaat inschakelen]. Om te testen of de camera normaal werkt.
    Als de optie [Apparaat inschakelen] niet wordt weergegeven, wat betekent dat de camera al is ingeschakeld, gaat u verder met de volgende stap.
  3. Verwijder het camerastuurprogramma. Klik met de rechtermuisknop op [naam van uw camera-apparaat]en selecteer [Apparaat verwijderen].
  4. Vink het vakje aan om [Delete the driver software for this device] en klik vervolgens op [Verwijderen].
  5. Selecteer [Actie] bovenaan Apparaatbeheer en selecteer [Scannen op hardwarewijzigingen], dan zal het systeem automatisch het camerastuurprogramma installeren.
  6. Nadat de installatie van het camerastuurprogramma is voltooid, start u uw computer opnieuw op en probeert u vervolgens de Camera-toepassing opnieuw te openen. Als het probleem aanhoudt, ga dan verder met de volgende probleemoplossing.

Terug naar inhoudsopgave

Gebruik herstelpunt om het systeem te herstellen

Als het cameraprobleem recentelijk is opgetreden en u ooit een herstelpunt heeft gemaakt of als er een automatisch systeemherstel is opgetreden, probeert u de computer te herstellen naar een punt voordat het probleem het probleem begon op te lossen. Hier vindt u meer informatie over Hoe u een herstelpunt gebruikt om het systeem te herstellen.

Als het probleem aanhoudt, ga dan verder naar het volgende hoofdstuk voor probleemoplossing.

Terug naar inhoudsopgave

Het systeem resetten

Als het probleem aanhoudt nadat alle stappen voor probleemoplossing zijn voltooid. Maak een back-up van uw persoonlijke bestanden en reset de pc vervolgens naar de oorspronkelijke configuratie. Hier kun je meer te weten komen over:

Het systeem resetten en mijn persoonlijke bestanden behouden

Terug naar inhoudsopgave

Als u uw probleem nog steeds niet kunt oplossen, download dan MyASUS en probeer de systeemdiagnose voor probleemoplossing. Klik  hieronder!

Windows 10-besturingssysteem

Inhoudsopgave:

Inspect the Camera’s appearance

1.  Controleer of de camera wordt geblokkeerd door bijvoorbeeld een screenprotector of een privacyfilm.
    Als de cameralens bedekt is met stof of vuil, kan dit soms de beeldkwaliteit beïnvloeden. Gebruik een schone, zachte doek om de cameralens voorzichtig af te vegen, zodat deze onberispelijk blijft.
  2.  Bepaalde apparaten zijn mogelijk uitgerust met een fysiek privacyscherm voor de camera. Wanneer u van plan bent de camera te gebruiken, zorg er dan voor dat het privacyscherm in de gesloten stand staat.
    Opmerking: De locatie van het privacyscherm kan variëren, afhankelijk van het model. Als u niet zeker weet of uw apparaat is uitgerust met een fysiek privacyschild, raadpleeg dan de instructies in de gebruikershandleiding.

Terug naar de inhoudsopgave

Gebruik de ingebouwde camera-applicatie

1. Klik [Startmenu] en voer vervolgens de [Camera] applicatie uit.
  2. Controleer of de camera correct werkt na het uitvoeren van de  [Camera] toepassing. Volg de volgende stappen als dit niet het geval is.
    Opmerking: Camerafout (beeld ondersteboven, geen beeld, kan camera niet herkennen, weergave abnormaal, enz.

Terug naar inhoudsopgave

Controleer de status van de F10-camerasneltoets

1. Controleer of er een [F10 Camera Hotkey]① op je toetsenbord van de laptop. Zo nee, ga naar het volgende hoofdstuk.
    Opmerking: de functies van de sneltoetsen kunnen verschillen op basis van verschillende modellen, raadpleeg de Gebruikershandleidingen.
  2. Druk op F10-toets of druk op de functietoets  + F10-toets (Het hangt af van wat uw geselecteerde sneltoetsoptie is.), controleer dan of er een bericht is van [Camera aan]② op het scherm. Hier vindt u meer informatie over ASUS-toetsenbordsneltoetsen introductie.

Terug naar inhoudsopgave

Geef je apps toestemming

1. Klik op de knop [Start] en selecteer vervolgens [Instellingen].
  2. Selecteer [Privacy].
  3. Selecteer [Camera], klik vervolgens op wijzigen en schakel [Cameratoegang voor dit apparaat].
  4. Als u toegang wilt verlenen aan afzonderlijke apps, schakelt u [Apps toegang geven tot uw camera] in.
  5. Nadat je toegang tot de camera hebt verleend, scrol je omlaag naar [Kies welke Microsoft Store-apps toegang hebben tot je camera]en draai op cameratoegang voor de gewenste apps.

Terug naar inhoudsopgave

Update en bevestig BIOS/Windows-pakketten/stuurprogramma's met de nieuwste versie op uw pc

Het updaten van software helpt meestal de stabiliteit en optimalisatie van het systeem, dus we raden u aan om uw pc te controleren en vaak bij te werken naar de nieuwste versie. Hier vindt u meer informatie over het bijwerken van het BIOS:

Winflash gebruiken om de BIOS-versie in het Windows-systeem bij te werken

Hoe EZ Flash te gebruiken om de BIOS-versie van de notebook bij te werken

(Raadpleeg voor desktopproducten  ASUS Motherboard EZ Flash 3 Introductie.)

Voor het uitvoeren van een Windows-update en stuurprogramma-update kunt u hier meer informatie vinden over:

Windows Update uitvoeren

Stuurprogramma's bijwerken via de klantenondersteuning in MyASUS

Als het probleem zich blijft voordoen nadat u de BIOS/Windows-pakketten/stuurprogramma's naar de huidige datum hebt bijgewerkt, gaat u verder met het volgende hoofdstuk voor probleemoplossing.

Terug naar inhoudsopgave

Camerastuurprogramma inschakelen en opnieuw installeren in Apparaatbeheer

1. Typ en zoek [Apparaatbeheer] in de Windows-zoekbalk, klik vervolgens op [Open].
  2. Klik op de pijl naast [Camera] en klik met de rechtermuisknop op de  [naam van je camera-apparaat]④ en selecteer [Apparaat inschakelen]. Om te testen of de camera normaal werkt.
    Als de optie [Apparaat inschakelen] niet wordt weergegeven, wat betekent dat de camera al is ingeschakeld, gaat u verder met de volgende stap.
  3. Verwijder het camerastuurprogramma. Klik met de rechtermuisknop op de [naam van uw camera-apparaat]⑥ en selecteer [ Apparaat verwijderen].
  4. Vink het vakje aan voor [Delete the driver software for this device] en klik vervolgens op [Verwijderen].
  5. Selecteer [Actie] bovenaan Apparaatbeheer en selecteer [Scannen op hardwarewijzigingen], dan zal het systeem automatisch het camerastuurprogramma installeren.
  6. Nadat de installatie van het camerastuurprogramma is voltooid, start u uw computer opnieuw op en probeert u vervolgens de Camera-toepassing opnieuw te openen. Als het probleem aanhoudt, ga dan verder met de volgende probleemoplossing.

Terug naar inhoudsopgave

Gebruik herstelpunt om het systeem te herstellen

Als het cameraprobleem recentelijk is opgetreden en u ooit een herstelpunt heeft gemaakt of als er een automatisch systeemherstel is opgetreden, probeert u de computer te herstellen naar een punt voordat het probleem het probleem begon op te lossen. Hier vindt u meer informatie over Hoe u een herstelpunt gebruikt om het systeem te herstellen.

Als het probleem aanhoudt, ga dan verder naar het volgende hoofdstuk voor probleemoplossing.

Terug naar inhoudsopgave

Het systeem resetten

Als het probleem aanhoudt nadat alle stappen voor probleemoplossing zijn voltooid. Maak een back-up van uw persoonlijke bestanden en reset de pc vervolgens naar de oorspronkelijke configuratie. Hier kun je meer te weten komen over:

Het systeem resetten en mijn persoonlijke bestanden behouden

Terug naar inhoudsopgave

Als u uw probleem nog steeds niet kunt oplossen, download dan MyASUS en probeer de systeemdiagnose voor probleemoplossing. Klik  hieronder!