Intel® B660 (LGA 1700) mATX-moederbord met PCIe 4.0-slot, twee PCIe 4.0 M.2-slots, 10 vermogensfasen, Realtek 2.5Gb Ethernet, DP, HDMI, USB 3.2 Gen 2 Type-C® aan voorzijde, Aura Sync
 • Intel® LGA 1700-socket: Klaar voor 12e gen. Intel® processors
 • Verbeterde voedingsoplossing: 10 vermogensfasen, 6-laags PCB, ProCool-socket, TUF-componenten op militair niveau en Digi+ VRM voor maximale duurzaamheid
 • Uitgebreide koeling: vergroot VRM-koellichaam, flexibel M.2-koellichaam, PCH-koellichaam, hybride ventilatorheaders en Fan Xpert 2+
 • Nieuwste connectiviteit: PCIe 4.0-slot, PCIe 4.0 M.2-slots, USB 3.2 Gen 2 Type-C aan voorzijde®
 • Gemaakt voor online gaming: Realtek 2.5Gb Ethernet, TUF LANGuard
 • Two-way AI Noise-Cancelation: vermindert achtergrondgeluiden van de microfoon en audio-output voor kristalheldere communicatie in games of videoconferenties
TUF GAMING B660M-E D4
Vergelijken
TUF GAMING Z690 - geen wifi

Duurzaam. Stabiel. Betrouwbaar.

De ASUS TUF GAMING B660M-E D4 neemt alle essentiële elementen van de nieuwste Intel®-processors en combineert ze met game-ready functies en bewezen duurzaamheid. Ontworpen met componenten van militaire kwaliteit, een verbeterde voedingsoplossing en een uitgebreid koelsysteem, levert dit moederbord uiterst solide, stabiele prestaties voor marathon-gaming. Esthetisch gezien is de ASUS TUF GAMING B660M-E D4 voorzien van het nieuwe TUF Gaming-logo en bevat het eenvoudige geometrische ontwerpelementen om de betrouwbaarheid en stabiliteit te weerspiegelen die de TUF Gaming-serie kenmerkt.

TUF Z690 Gaming TUF Z690 Gaming
TUF Z690 Gaming TUF H370 Plus Gaming
 • DisplayPort

 • HDMI®

 • 2 x USB 2.0

 • 2 x USB 3.2 Gen2

 • Realtek 2.5Gb Ethernet

 • 2 x USB 3.2 Gen1

 • 3 x Audio-aansluitingen

 • 1 x PCIe 4.0 x16 (CPU)
  1 x PCIe 3.0 x16 (PCH, in x4-modus)

 • Realtek® 7.1-kanaals Audio CODEC
  Exclusieve DTS-audioverwerking
  - Audio-afscherming
  - Speciale audio PCB-lagen
  - Hoogwaardige audiocondensatoren

 • ProCool-connector

 • 3 x Adresseerbare Gen 2 RGB-headers
  1 x RGB strip-header

 • AURA Sync

 • DDR4 5333 (overklokt)
  ASUS OptiMem II

 • Intel® Socket LGA1700 voor 12e gen. Intel® Core™,
  Pentium® Gold en Celeron® processors

 • 1 x Front USB 3.2 Gen 2 Type-C® poort

 • 1 x Front USB 3.2 Gen 1-header

 • 4 x SATA 3.0-poorten

 • 2 x M.2 2280 PCIe 4.0 x4-modus

 • Intel® B660-chipset

 • 2 x front USB 2.0-headers

Uiterst solide prestaties

Met bijgewerkte vermogensafgifte en uitgebreide koelopties om de 12e gen. Intel Core™ processors aan te sturen, plus ondersteuning voor sneller geheugen en opslag, zijn TUF GAMING B660-moederborden de perfecte basis voor je volgende high-core-count gevechtsmachine.

Voedingsontwerp

6-laags PCB-ontwerp

Meervoudige PCB-lagen optimaliseren het warmtebeheer voor kritische componenten, waardoor CPU's meer dan standaard snelheden kunnen halen.

De TUF GAMING B660M-E D4 is voorzien van een 6-laags PCB ontwerp.

ProCool-connector

Verbeterde EATX 8-pins

・ Biedt extreme duurzaamheid
・ Voorkom hotspots en connectoruitval

Vergeleken met traditionele voedingsingangen zijn ASUS ProCool-connectoren gebouwd volgens strikte specificaties, om te zorgen voor volledig contact met de PSU-voedingskabels. De resulterende lagere impedantie helpt hotspots en connectorfouten te voorkomen.

De TUF GAMING B660M-E D4 is voorzien van ProCool-connectoren, gemaakt volgens strenge specificaties om volledig contact met PSU-voedingskabels te garanderen.
Verbeterde EATX 4-pins en 8-pins connectoren verhogen de maximale vermogensafgifte met 42%, van 7A naar 10A per pin.

TUF-componenten

TUF-spoelen

Gecertificeerde TUF-spoelen van militaire kwaliteit leveren uiterst solide vermogen aan de CPU en verbeteren zo de systeemstabiliteit.

TUF-condensatoren

Bedrijfseigen condensatoren zorgen voor tot 20% hogere temperatuurtolerantie en een 5x langere levensduur.

TUF-condensatoren bieden een tot 20% grotere temperatuurtolerantie en een vijfmaal langere levensduur.

DIGI+ VRM

De geïntegreerde Digi+ Voltage Regulator Module (VRM) is een van de beste in de industrie, geoptimaliseerd voor ultrasoepele en ultraschone vermogensafgifte aan de CPU op elk moment.

De TUF GAMING B660M-E D4 is voorzien van Digi+ VRM.

KOELING

Koeler ontwerp

1. Vergroot VRM-koellichaam

Het uitgebreide oppervlak van het grote koellichaam dekt de VRM’s en spoelen af om de warmteafvoer te verbeteren.

2. Flexibel M.2-koellichaam

De TUF GAMING B660M-E D4 heeft een flexibel M.2-koellichaam om te gebruiken op meer M.2-slots en de M.2 SSD op de optimale bedrijfstemperatuur te houden, voor consistente prestaties en betrouwbaarheid.

De TUF GAMING B660M-E D4 is voorzien van een uitgebreid VRM-koellichaam en thermisch pad, en drie M.2-slots met koellichamen.
De TUF GAMING B660M-E D4 is voorzien van meerdere temperatuurbronnen.
 • De TUF GAMING B660M-E D4 is voorzien van meerdere temperatuurbronnen.
 • De TUF GAMING B660M-E D4 is voorzien van een 4-pins PWM/DC-ventilator.
 • De TUF GAMING B660M-E D4 is voorzien van slimme ventilatorbescherming.

Uitgebreide ventilatorregelaars

TUF GAMING B660-moederborden zijn voorzien van uitgebreide ventilatorregelaars die kunnen worden geconfigureerd via het Fan Xpert 2+ hulpprogramma of via het bekroonde ASUS UEFI BIOS.

 • Meerdere temperatuurbronnen
 • 4-pins PWM/DC-ventilator
 • Slimme ventilatorbescherming
 • Elke header kan worden ingesteld voor het bewaken van en reageren op drie door de gebruiker te configureren thermische sensoren voor werklastgebaseerde koeling, en alle instellingen zijn gemakkelijk te beheren via Fan Xpert 2+ of het UEFI.

 • Een geïntegreerd AiO-systeem maakt volledige controle mogelijk over PWM- of DC-waterpompen, wat het perfect maakt voor aangepaste of autonome koelopstellingen.

 • Alle on-board behuizingsventilator-headers ondersteunen automatische detectie van PWM- of DC-ventilatoren.

 • Een speciaal geïntegreerd circuit beschermt elke ventilatorheader tegen overmatige warmte en elektrische stromen.

GEHEUGEN & OPSLAG

DRAM overklokprestaties

DDR4 OC 5333

Verbeteringen in het ontwerp van de trace-routing bieden de nieuwste Intel-processors verbeterde toegang tot de geheugenbandbreedte. ASUS OptiMem II-technologie brengt de signaalpaden van het geheugen over de verschillende PCB-lagen zorgvuldig in kaart om de padafstand te verkleinen, en voegt afschermingszones toe die crosstalk aanzienlijk verminderen.

De TUF GAMING B660M-E D4 is een verbetering ten opzichte van de Z590-serie.
De TUF GAMING B660M-E D4 is voorzien van DDR4 OC 5333.
M.2_1 en M.2_3 ondersteunen 22110, en M.2_2 en M.2_4 ondersteunen type 2280.

Tweemaal PCIe 4.0 M.2

De twee PCIe 4.0 M.2-slots ondersteunen tot twee 2280-apparaten en bieden ook NVMe SSD RAID-ondersteuning, voor een ongelooflijk prestatiepotentieel. Maak een RAID-configuratie met maximaal vier PCIe 4.0 opslagapparaten, om te profiteren van de hoogste gegevensoverdrachtssnelheden.

*Daadwerkelijke transmissiesnelheid zal lager zijn dan de theoretische maximumsnelheid.


PCIe 4.0x4 biedt twee keer zo goede prestaties.

CONNECTIVITEIT

Front USB-portal.

Front USB-poort

Een volledige reeks USB-poorten ondersteunt high-end machines volgepakt met randapparatuur, waaronder een frontpaneel USB 3.2 Gen 2 Type-C® connector die gegevensoverdrachtssnelheden tot 10Gbps biedt.

V-M.2 slot (Key E) voor wifi

V-M.2 slot (Key E) voor wifi

De TUF GAMING B660M-E D4 wordt geleverd met een verticaal M.2 (Key E) slot en een ASUS-exclusieve wifi-kaarthouder die je de flexibiliteit geeft om je netwerkoplossing te upgraden door het installeren van een M.2 wifi/Bluetooth-module.

Eenvoudige pc-zelfbouw

TUF GAMING-moederborden zijn ontworpen voor eenvoudige installatie en configuratie zoals jij dat wilt, zelfs voor beginnende zelfbouwers. Het TUF GAMING Alliance-ecosysteem maakt het selecteren van compatibele onderdelen eenvoudig, terwijl de Armoury Crate-software zowel Fan Xpert 2+ en hardware-informatie biedt en volledige controle geeft over Two-Way AI Noise Cancellation, RGB-verlichting en randapparatuurinstellingen. Het TUF GAMING-platform geeft je het arsenaal dat je nodig hebt om de gaming-machine van je dromen te bouwen, zonder onnodige complexiteit.

Het TUF Gaming Alliance-assortiment (alle pc-componenten).

Bouw met vertrouwen

De TUF GAMING Alliance is een samenwerking tussen ASUS en vertrouwde pc-componentmerken om compatibiliteit te waarborgen met een breed scala aan onderdelen, zoals pc-behuizingen, voedingen, CPU-coolers, geheugenkits en meer. Omdat er regelmatig meer partnerschappen en componenten worden toegevoegd, zal de TUF Gaming Alliance steeds sterker blijven worden. Meer info

TUF PROTECTION

SafeSlot Core+ & SafeDIMM

SafeSlot Core+ is het ASUS-exclusieve PCIe-slot, versterkt met een roestvrijstalen beugel uit één stuk die het slot beschermt tegen beschadiging. De metalen cover wordt met haken stevig vastgezet in het slot en de hele assemblage is met versterkte soldeerpunten stevig verankerd aan de printplaat om een veilige basis te bieden voor zwaargewicht videokaarten. ASUS SafeDIMM-omhulsels ondersteunen en beschermen geheugenmodules op geselecteerde ASUS-moederborden, zodat je je modules snel, nauwkeurig en met vertrouwen kunt plaatsen.

SafeSlot Core+ posities.

ESD Guards

ESD Guards verlengen de levensduur van componenten en voorkomen schade door elektrostatische ontlading, door bescherming te bieden voor maximaal +/- 10 kV luchtontlading en +/- 6 kV contactontlading - wat de industrienormen van respectievelijk +/- 6kV en +/- 4kV aanzienlijk overtreft. Opbouw TVS-diodes in een dual in-line pakket helpen de pc te beschermen tegen spanningspieken.

USB-aansluitingen Aanvullende op circuit geplaatste ESD Transient Voltage Suppression

TUF LANGuard

TUF LANGuard is een innovatie van militaire kwaliteit die geavanceerde signaalkoppelingstechnologie en hoogwaardige oppervlakgemonteerde condensatoren integreert om de doorvoer te verbeteren - en zo het moederbord te beschermen tegen blikseminslag en statische elektriciteit.

TUF LANGuard heeft een 2,5 maal hogere piektolerantie.
DRAM overspanningbescherming pictogram.

DRAM overspanningbescherming

On-board zelfherstellende zekeringen voorkomen overstroom en kortsluitingschade. Dit strekt zich uit tot verder dan de I/O-poorten, naar het DRAM, om de levensduur van zowel het systeem als erop aangesloten apparaten te waarborgen.

RVS I/O-achterpaneel

TUF GAMING-moederborden hebben een corrosiebestendig RVS I/O-achterpaneel, gebonden met chroomoxide, voor een 3x langere levensduur dan traditionele panelen. Dankzij deze beschermende functie doorstonden TUF GAMING-moederborden 72 uur durende zoutneveltesten, waar andere merken slechts 24 uur doorstaan.

3x langere levensduur 72-uur zout mist-test
Corrosiebestendig roestvrijstalen I/O-achterpaneel.

EENVOUDIGE CONFIGURATIE

M.2 Q-Latch

M.2 Q-Latch

De innovatieve Q-Latch maakt het eenvoudig om een M.2 SSD te installeren of te verwijderen zonder dat er specifiek gereedschap nodig is. Het ontwerp maakt gebruik van een eenvoudig vergrendelingsmechanisme om de M.2 SSD vast te zetten, zodat er geen schroeven meer nodig zijn.

Verwijderbare borgende schroeven
Q-LED

Q-LED

De on-board Q-LED probleemoplossingslampjes geven pc-bouwers een snelle indicator om te bevestigen dat belangrijke componenten - CPU, RAM, videokaart, opslagapparatuur - normaal functioneren tijdens het opstarten.

Armoury Crate

Armoury Crate is exclusieve ASUS-software die je gecentraliseerde controle geeft over ondersteunde gaming-producten. Vanuit één intuïtieve interface laat Armoury Crate gebruikers eenvoudig de RGB-verlichting en effecten aanpassen voor elk compatibel apparaat in hun arsenaal en deze synchroniseren met Aura Sync, voor unieke systeemverlichtingseffecten. Het biedt ook hardware-informatie en controle over instellingen voor een select en groeiend aantal producten, waaronder toetsenbord- en muisvoorkeuren, Fan Xpert 2+ en Two-Way AI Noise Cancelation, waardoor het eenvoudiger wordt om de look and feel van het systeem te tunen. Armoury Crate beschikt zelfs over speciale productregistratie- en nieuwsgebieden om je contact te helpen houden met de gaming-gemeenschap.
NU DOWNLOADEN

 • Hardware-informatie

 • Fan Xpert 2+

 • Two-Way AI Noise Cancelation

 • Aura Sync

 • Stuurprogramma & handleiding downloaden

 • Accountbeheer

Meeslepende gaming

TUF GAMING B660-moederborden bieden een krachtig presterend gaming-pakket met een lange lijst van functies om je ervaringen te verbeteren, waaronder ultrasnelle netwerkmogelijkheden voor meer vloeiende online gameplay, zuivere audio met positionele signalen voor FPS-gaming, en on-board RGB-verlichting die synchroniseert met aangesloten accessoires om je een gepersonaliseerde gaming-sfeer te helpen creëren.

Netwerken

Intel® 2.5 Gb Ethernet foto.

EXCLUSIEVE 2.5 GIGABIT ETHERNET

2.5G on-board Ethernet tilt je LAN-verbinding naar het volgende niveau, met een bandbreedteverbetering van tot wel 2,5x. Door je bestaande LAN-kabel te gebruiken kun je profiteren van deze netwerkupgrade om soepeler en zonder vertraging te gamen, hoge-resolutie video's onmiddellijk te streamen en te genieten van snellere bestandsoverdracht.

Two-Way AI Noise Cancelation

Dit krachtige, ASUS-exclusieve hulpprogramma maakt gebruik van een enorme deep-learning database om achtergrondgeluiden van de microfoon* en binnenkomende audio te verminderen terwijl spraak behouden blijft. Afleidend toetsenbordgerammel, muisklikken en andere omgevingsgeluiden worden verminderd, zodat je tijdens het gamen of in gesprekken kristalhelder kunt horen en gehoord worden.


*Een audiosplitter (3,5 mm audioaansluiting Y-kabel) is noodzakelijk bij gebruik van een 3,5 mm headset.

500M

Deep-learning
database

Audio

Input/output

Hoog

Getrouwheid

Minimaal

Prestatie-impact

COD: MW - FPS (2560 x 1440)

ASUS Two-Way AI Noise Cancelation heeft minimale prestatie-impact ten opzichte van vergelijkbare technologie.
*Testconfiguratie: CPU: 11e gen. Intel® Core™ processor; moederbord: ROG MAXIMUS XIII HERO; videokaart: NVIDIA RTX 3070; DRAM: G.SKILL F4-3200C16Q-32GVK; voeding: SUPER FLOWER 550W; HDD: ADATA SX910 SSD 128G; koeling: Enermax T.B.APOLLISH; game: CALL OF DUTY: MODERN WARFARE; spraakcommunicatie-app: Discord (in-app ruisonderdrukkingseffecten uitgeschakeld); achtergrondgeluid: typen op toetsenbord, klikken van muis, pratende mensen en muziek
*Daadwerkelijke prestaties verschillen per configuratie
ASUS Two-Way AI Noise Cancelation gebruiksscenario.

Hoor het verschil

UIT
AAN

Achtergrondgeluid

Overige menselijke stem

Menselijke spraak

Gaming-audio

DTS Audio Processing

DTS Audio Processing verbetert de audio-ervaring van gaming-headsets en -luidsprekers door vervorming te verminderen en diepere bassen te bieden, zodat games, films en muziek beter klinken. Je kunt er ook de geluidsinstellingen mee aanpassen.

Outshine the Competition

Een goed afgestemd systeem verdient een bijpassende esthetiek. De TUF Gaming B660-serie is voorzien van randverlichting om de stoere look te versterken, en nu krijgt ook het PCH-koellichaam RGB-verlichting om de stijl nog verder door te trekken. ASUS Aura biedt volledige RGB-controle met een verscheidenheid aan functionele voorinstellingen voor zowel de ingebouwde RGB LED's als LED-strips van derden die kunnen worden aangesloten op de on-board RGB-headers. En alles kan worden gesynchroniseerd met een almaar groeiend portfolio van Aura-geschikte hardware.

Meer info over ASUS Aura Sync.
 • Statisch Statisch
 • Ademend Ademend
 • Strobe Strobe
 • Regenboog Regenboog
 • Kleurencyclus Kleurencyclus
 • Sterrenhemel Sterrenhemel
 • Muziekeffect Muziekeffect
 • CPU-temperatuur Slim
 • Muziekeffect Donker
 • CPU-temperatuur Adaptieve kleur

Adresseerbare Gen 2 RGB-header

Adresseerbare Gen 2 RGB-strip

RGB-header

GB strip
TUF GAMING B660M-E D4 moederbord met RGB-verlichting.
De adresseerbare Gen 2 RGB-header

Adresseerbare Gen 2 RGB-header

De adresseerbare Gen 2 RGB-header is nu in staat om het aantal LED's op tweede-generatie adresseerbare RGB-apparaten te detecteren, zodat de software automatisch verlichtingseffecten kan aanpassen aan specifieke apparaten. De nieuwe header biedt ook achterwaartse compatibiliteit met bestaande adresseerbare RGB-uitrusting.

comparison icon
Compare (0)