[Notebook/Desktop/AIO] Probleemoplossing - Kan grafische kaart niet detecteren

Toepasselijke producten: notebook, desktop, alles-in-één pc, gaming-handheld

Mocht u een scenario tegenkomen waarin uw systeem de grafische kaart niet kan detecteren, bijvoorbeeld wanneer de grafische kaart afwezig is in Apparaatbeheer of alleen de Microsoft Basic Display Adapter weergeeft, raadpleeg dan de volgende algemene probleemoplossingsmethoden.

Inspecteer de instellingen in Armory Crate

Voor gebruikers die gaming-laptops of desktopcomputers gebruiken, is het raadzaam om de instellingen voor de grafische kaartmodus in de Armory Crate-applicatie te controleren (Armoury Crate > Apparaat > GPU Power Saving > GPU-modus).

Als “Eco-modus” wordt toegepast, is onafhankelijke grafische kaartinformatie niet zichtbaar in Apparaatbeheer. Het wordt aanbevolen dat u voor “Standaard” kiest om de detectie van de grafische kaart vast te stellen. Meer informatie is beschikbaar in dit artikel: Introductie van Armory Crate.

Mocht uw apparaat niet over deze specifieke configuratie beschikken, of als u het al voor de “Standaard”-modus hebt geconfigureerd, ga dan verder met de volgende probleemoplossingsmethoden.

BIOS, Windows-updates en stuurprogramma's bijwerken:

Software-updates verbeteren vaak de systeemstabiliteit en -optimalisatie, dus het is aan te raden regelmatig te controleren op de nieuwste versies voor uw apparaat. Meer informatie over hoe u het BIOS kunt updaten:

Hoe de BIOS-versie in een Windows-systeem bij te werken

Hoe u EZ Flash gebruikt om de BIOS-versie bij te werken

(Voor desktopproducten raadpleegt u ASUS Moederbord EZ Flash 3 Introductie.)

Voor het uitvoeren van de Windows-update en stuurprogramma-update kunt u hier meer informatie vinden over:

Windows Update uitvoeren

Stuurprogramma's updaten via klantenondersteuning in MyASUS

Voer een CMOS-reset/harde reset uit

Verwijder de voedingsadapter en voer een CMOS-clear uit om de hardware terug te zetten naar de standaardinstellingen. U kunt de relevante artikelen raadplegen voor instructies over het wissen van de CMOS:

Opmerking: Verwijder bij notebookmodellen TP420IA en UX425IA de voedingsadapter niet; voer CMOS clear uit terwijl de adapter is aangesloten. Als u niet zeker bent over het exacte model van uw computer, raadpleeg dan dit artikel: Hoe u uw computermodel kunt vinden.

BIOS-herstel uitvoeren

Probeer de BIOS-instellingen terug te zetten naar hun standaardwaarden. U kunt naar relevante artikelen verwijzen om te begrijpen hoe u de BIOS-instellingen kunt herstellen:

Als de grafische kaart na het herstellen naar de standaardstatus onopgemerkt blijft in het BIOS-instellingenscherm, is hetwaarschijnlijk een hardwareprobleem. Wij raden u aan een beoordeling te vragen bij een door ASUS erkend servicecentrum.

Opmerking: De onderstaande schermen kunnen variaties vertonen als gevolg van productmodellen of BIOS-versies.

Zoeken naar hardwarewijzigingen in Apparaatbeheer

1. Typ en zoek [Apparaatbeheer] in de Windows-zoekopdracht balk en klik vervolgens op [Openen].
  2. Nadat u Apparaatbeheer hebt geopend, klikt u op [Actie] op het bovenaan en selecteer [Scannen naar hardwarewijzigingen]. Nadat het systeem heeft gescand op hardwarewijzigingen, herkent het mogelijk het aangesloten grafische kaartapparaat, zodat u het apparaat kunt gebruiken.

Verwijder de stuurprogramma's voor de grafische kaart en installeer deze opnieuw

1. Bezoek de officiële website van ASUS of download de nieuwste grafische kaartstuurprogramma's via MijnASUS. Als u niet zeker weet hoe u de stuurprogramma's voor uw grafische kaart moet downloaden, raadpleeg dan dit artikel: Stuurprogramma's zoeken en downloaden.
  2. Nadat u de download hebt voltooid, verwijdert u de reeds bestaande stuurprogramma's voor de grafische kaart van uw apparaat. Typ en zoek [Configuratiescherm]in de Windows-zoekopdracht balk en klik vervolgens op [Openen].   ;
  3. Nadat u het Configuratiescherm hebt geopend, selecteert u in de categorie Programma's [Een programma verwijderen].
  4. Selecteer in het venster Programma's en functies het stuurprogramma van uw grafische kaart en klik vervolgens op [Verwijderen/wijzigen], door de aanwijzingen op het scherm te volgen om de installatie ongedaan te maken.
    Opmerking: als uw grafische kaart meerdere stuurprogramma's bevat, raden we u aan alle relevante stuurprogramma's te verwijderen voor een uitgebreidere verwijdering.
  5. Nadat het verwijderen is voltooid, start u uw apparaat opnieuw op en gaat u verder met het installeren van de door ASUS geleverde stuurprogramma's voor de grafische kaart. Hier kunt u meer leren over Hoe u stuurprogramma's installeert.

Gebruik Systeemherstel om het systeem te herstellen

Als het probleem onlangs is begonnen en u eerder een systeemherstelpunt hebt gemaakt, of als het systeem een automatisch herstelpunt heeft gemaakt, kunt u proberen het systeem te herstellen naar een tijdstip voordat het probleem zich voordeed. Meer informatie over Hoe u het systeem kunt herstellen vanaf een gemaakt systeemherstelpunt.

Voer een Windows-systeemherstel uit

Als alle stappen voor probleemoplossing zijn voltooid maar het probleem blijft bestaan, maak dan een back-up van uw persoonlijke bestanden en voer een systeemherstel uit om uw apparaat terug te zetten naar de oorspronkelijke configuratie. Meer informatie: Hoe u het systeem kunt herstellen (opnieuw installeren).

Als uw probleem onopgelost blijft, neem dan contact op met de ASUS-klantenservice voor verdere hulp.