[Windows 11/10] Problemen oplossen - Apparaat kan het Windows-systeem niet betreden

Toepasselijke producten: Notebook/Desktop/AIO/Gaming-handheld

Dit artikel biedt algemene oplossingen voor apparaten die tijdens het opstarten niet normaal in het Windows-systeem kunnen komen. Als uw apparaat bij het opstarten het ASUS- of ROG-logoscherm weergeeft, maar vastloopt op het Windows-welkomstscherm zonder door te gaan naar het systeem, volgt u de onderstaande stappen voor probleemoplossing opeenvolgend.

Opmerking: als uw apparaat helemaal niet kan opstarten, raadpleeg dan dit artikel: Problemen oplossen - Computer opstartfout of geen weergave na opstarten (zwart scherm).

Opmerking: Als uw apparaat tijdens het opstarten vastloopt op het ASUS- of ROG-logoscherm, raadpleeg dan dit artikel: Problemen oplossen - Blijft hangen op het ASUS/ROG-logoscherm tijdens het opstarten.

Opmerking: als uw apparaat tijdens het opstarten een blauw of zwart scherm weergeeft voor automatische reparatie, raadpleeg dan dit artikel: Problemen oplossen - Automatisch reparatiescherm verschijnt tijdens het opstarten.

Opmerking: als uw apparaat na het inschakelen rechtstreeks naar UEFI/BIOS Utility/Aptio Setup Utility gaat, raadpleeg dan dit artikel: Problemen oplossen - De computer gaat direct naar het BIOS Utility/Aptio Setup Utility na het inschakelen.

Oplossing 1: verwijder externe apparaten en start opnieuw op

1. Schakel het apparaat uit. Houd de aan/uit-knop ingedrukt totdat het aan/uit-lampje uitgaat om het apparaat uit te schakelen.
  2. Verwijder alle externe apparaten, inclusief toetsenborden, muizen, externe harde schijven, printers, geheugenkaarten, cd's/dvd's van het optische station en eventuele adapter kaarten in kaartlezers, enz. Soms kunnen externe apparaten problemen veroorzaken waardoor uw apparaat niet in Windows kan komen systeem.
    Opmerking: verwijder ook eventuele externe monitoren. Als het een desktop is, sluit u deze aan op een externe monitor om ervoor te zorgen dat de computer goed kan opstarten en een scherm kan weergeven.
  3. Schakel het apparaat in.

Oplossing 2: voer CMOS Clear uit

Probeer het afsluiten te forceren en een CMOS-clear uit te voeren om de hardware in het apparaat terug te zetten naar de standaardinstellingen. U kunt gerelateerde artikelen raadplegen om te begrijpen hoe u CMOS kunt wissen:

Oplossing 3: voer een BIOS-reset uit

Onjuiste opstartinstellingen in het BIOS kunnen problemen veroorzaken bij het opstarten van het Windows-systeem. U kunt de volgende stappen proberen om het BIOS terug te zetten naar de standaardwaarden.

1. Ga naar het BIOS-instellingenscherm op het apparaat.
    Schakel eerst het apparaat uit. Als uw apparaat al vastloopt op het Windows-scherm, houd u de [F2]-toets op het toetsenbord ingedrukt en drukt u vervolgens op de aan/uit-knop om het apparaat in te schakelen. Laat de [F2]-toets los wanneer het BIOS-instellingenscherm verschijnt. Meer informatie over Hoe u het BIOS-instellingenscherm opent
    Opmerking: Gaming-rekenmachines moeten de volumetoets (-) ingedrukt houden en vervolgens op de aan/uit-knop drukken om het apparaat in te schakelen.
  2. Eenmaal in het BIOS-instellingenscherm raadpleegt u het volgende artikelticles om te begrijpen hoe u de BIOS-instellingen kunt herstellen:

Oplossing 4: voer Opstartherstel uit

Het onvermogen om toegang te krijgen tot het Windows-systeem kan te wijten zijn aan ontbrekende of beschadigde Windows-systeembestanden. U kunt proberen de ingebouwde reparatiehulpmiddelen in Windows te gebruiken om deze problemen automatisch te detecteren, identificeren en oplossen. Voor meer instructies over automatische reparatie kunt u Officiële documentatie van Microsoft

1. Start uw apparaat handmatig op in de Windows Reparatieomgeving (WinRE). Als je apparaat niet is opgestart, houd je F9 ingedrukt op uw toetsenbord en druk vervolgens op de Aan/uit-knop om uw apparaat te starten.
    Opmerking: voor sommige modellen is mogelijk F12 op het toetsenbord om de Windows Reparatieomgeving te openen. Als F9 niet werkt, gebruik dan F12 in plaats van F9 om de Windows Reparatieomgeving te openen.
  2. Houd F9/F12 ingedrukt totdat u het scherm Windows Reparatieomgeving ziet.

Opmerking: na twee mislukte opstartpogingen van het systeem zal de derde keer opstarten het apparaat naar de Windows Reparatieomgeving leiden. Als u de Windows Reparatieomgeving niet kunt openen via de toetsenbordmethode, kunt u ook de volgende stappen proberen:
    A. Nadat uw apparaat is opgestart, houdt u de aan/uit-knop 15 seconden ingedrukt om het apparaat geforceerd uit te schakelen.
    B. Druk nogmaals op de aan/uit-knop om het apparaat in te schakelen.
    C. Nadat het ASUS-logo voor het eerst op het scherm verschijnt, houdt u de aan/uit-knop 15 seconden ingedrukt om het apparaat geforceerd uit te schakelen.
    D. Druk nogmaals op de aan/uit-knop om het apparaat in te schakelen.
    E. Wanneer Windows opnieuw wordt opgestart, houdt u de aan/uit-knop 15 seconden ingedrukt om het apparaat geforceerd uit te schakelen.
    F. Druk nogmaals op de aan/uit-knop om het apparaat in te schakelen.
    G. Uw apparaat zal volledig opnieuw opstarten en de Windows Reparatieomgeving openen.
  3. In het scherm Kies een optie selecteert u [Problemen oplossen]①
  4. In het scherm Problemen oplossen selecteert u [Geavanceerde opties]②.
  5. Selecteer in het scherm Geavanceerde opties [Opstartherstel]. Volg de instructies op het scherm; Windows zal proberen problemen op te sporen en te repareren.

Oplossing 5: voer systeemherstel uit

Als het probleem onlangs is begonnen en u eerder een systeemherstelpunt of een door het systeem gemaakt herstelpunt hebt gemaakt, kunt u proberen het systeem te herstellen naar een tijdstip voordat het probleem begon op te lossen.

Opmerking: Als u een systeemherstel uitvoert, worden uw persoonlijke bestanden niet gewijzigd, maar worden recent geïnstalleerde applicaties en stuurprogramma's mogelijk verwijderd.

1. Start uw apparaat handmatig op in de Windows Reparatieomgeving (WinRE). Gedetailleerde stappen voor het openen van de Windows Reparatieomgeving zijn te vinden in Oplossing 4.
  2. Nadat u de Windows Reparatieomgeving hebt geopend, selecteert u [Problemen oplossen]in het scherm Kies een optie.
  3. In het scherm Problemen oplossen selecteert u [Geavanceerde opties]②.
  4. In het scherm Geavanceerde opties selecteert u [Systeemherstel]③. Volg de instructies op het scherm en selecteer een herstelpunt voordat het probleem zich voordeed. Meer informatie over Hoe u het systeem kunt herstellen vanaf een aangemaakt systeemherstelpunt.

Oplossing 6: voer een Windows-reset uit

Als alle stappen voor het oplossen van problemen zijn voltooid en het probleem blijft bestaan, kunt u proberen het besturingssysteem opnieuw te installeren om het systeem terug te zetten naar de oorspronkelijke configuratie.

Wanneer u de ingebouwde Windows-resetfunctie gebruikt, kunt u kiezen uit twee reset-opties:

1. Start uw apparaat handmatig op in de Windows Reparatieomgeving (WinRE). Gedetailleerde stappen voor het openen van de Windows Reparatieomgeving zijn te vinden in Oplossing 4
  2. Nadat u de Windows Reparatieomgeving hebt geopend, selecteert u [Problemen oplossen]in het scherm Kies een optie.
  3. In het scherm Problemen oplossen selecteert u [Deze pc opnieuw instellen]②< /span>.
  4. Kies of je je persoonlijke bestanden wilt behouden of alles wilt verwijderen en volg daarna de stappen -scherminstructies. Meer informatie over Hoe u het systeem kunt herstellen (opnieuw installeren)

Als uw probleem onopgelost blijft, neem dan contact op met de ASUS-klantenservice voor verdere hulp.