[Notebook/Desktop/AIO] Problemen oplossen - Systeem werkt langzaam

Toepasselijke producten: Notebook, Desktop, Alles-in-één pc, Gaming Handheld, Moederbord, Grafische kaart, LCD-monitor, MiniPC

Nadat u Windows een bepaalde tijd hebt gebruikt, merkt u mogelijk dat het systeem langzamer gaat werken.

In dit artikel vindt u tips die u kunnen helpen het probleem op te lossen en ervoor te zorgen dat uw apparaat weer soepel en snel werkt.

Bekijk de onderstaande video voor instructies en lees het artikel voor meer informatie.

Opmerking: De hardwarespecificaties van het apparaat, zoals CPU-frequentie, onvoldoende geheugen of het gebruik van een HDD in plaats van een SSD, kunnen enkele van de redenen zijn dat het systeem langzamer gaat werken.

Hieronder vindt u enkele manieren waarop u kunt proberen het trage systeemprobleem zelf op te lossen.

Verwijder accessoires en update BIOS & Windows Update

Begin door de onderstaande stappen te volgen:

Als het probleem zich blijft voordoen nadat u de BIOS/Windows-pakketten/stuurprogramma's hebt bijgewerkt, gaat u verder met de volgende stap.

Voer Systeemdiagnose uit om de hardware te controleren

Als de problemen aanhouden, ga dan verder met de volgende stap.

Controleer of er programma's op de achtergrond actief zijn

Controleer of Windows of andere programma's op de achtergrond worden bijgewerkt. Zorg er ook voor dat u controleert of antivirussoftware een scan uitvoert. Controleer ten slotte of uw gedownloade/gedeelde applicaties op de achtergrond draaien.

Wij raden u aan alle programma's die u op dit moment niet gebruikt, te sluiten of geforceerd af te sluiten. Leer hoe u de systeemprestaties kunt controleren via Taakbeheer in dit artikel: Hoe te gebruiken Taakbeheer om de apparaatprestaties te controleren.

Als er meer dan één antivirussoftware is, kunt u mogelijk enkele ervan verwijderen. Raadpleeg dit artikel: Hoe u kunt controleren of op uw apparaat antivirussoftware is geïnstalleerd. Leer in dit artikel hoe u antivirussoftware verwijdert: Hoe u McAfee verwijdert is vooraf geïnstalleerd op het ASUS-apparaat.

Daarnaast volg je onderstaande stappen om te controleren of Windows Update actief is en jouw apparaat vertraagt.

1. Typ en zoek in de Windows-zoekbalk [Windows Update-instellingen] en clik [Open].
  2. Als er een functie-update beschikbaar is of als de status Bezig met downloaden of installeren is, werkt uw apparaat mogelijk langzaam vanwege Windows Update. We raden u aan te wachten tot de update is voltooid voordat u actie onderneemt.
  3. Voor sommige updates is het mogelijk dat u uw apparaat opnieuw moet opstarten. Als u een pictogram zoals op de onderstaande afbeelding in de taakbalk ziet, is er een herstart in behandeling na voltooide updates.

In dit geval ziet u de 'Opnieuw opstarten vereist'-prompt in het Windows Update-menu. U kunt 'Nu opnieuw opstarten' of 'De herstart plannen' selecteren.
  4. Als de problemen aanhouden, ga dan verder met de volgende stap.

Beschadigde applicaties verwijderen

Gratis software, die soms kan worden gebundeld met malware, kan ervoor zorgen dat het systeem langzamer gaat werken. Als u dergelijke software verwijdert, kan uw apparaat terugkeren naar het normale prestatieniveau.

Als dit niet het geval is, raden wij u aan het systeem te resetten. Als het probleem niet onmiddellijk of binnen een bepaald tijdsbestek optreedt, kan dat betekenen dat een aantal problemen samen het systeem vertragen. Als dit gebeurt, raden wij u aan het systeem te resetten.

Tijdelijke systeembestanden verwijderen

Wanneer er onvoldoende ruimte op de systeemschijf is, kan dit de prestaties en functionaliteit van uw systeem beïnvloeden. Raadpleeg de volgende instructies om de tijdelijke bestanden te verwijderen.

1. Klik op het [Start] pictogram op de taakbalk en selecteer vervolgens [Instellingen].
  2. Selecteer [Opslag].
  3. Selecteer [Tijdelijke bestanden].
  4. Het systeem biedt een lijst met bestanden die u nu kunt verwijderen. Kies de items die je wilt verwijderen en klik vervolgens op [Bestanden verwijderen].

Windows-prestaties verbeteren

Raadpleeg de aanbeveling van MicrosoftAanpassing voor Windows-controle en installatie via link: Tips om de pc-prestaties in een Windows-systeem te verbeteren.

Als de problemen aanhouden, ga dan verder met de volgende stap.

Herstel het systeem vanaf het herstelpunt

Als het trage systeemprobleem onlangs is opgetreden en als u een herstelpunt hebt gemaakt of automatisch systeemherstel is ingeschakeld, probeer dan het apparaat te herstellen naar een tijdstip voordat het probleem begon om het probleem op te lossen. U kunt meer leren over het herstellen van het systeem vanaf een herstelpunt via de link: Hoe om het herstelpunt te gebruiken om het systeem te herstellen.

Als de problemen aanhouden, ga dan verder met de volgende stap.

De pc resetten

Als het probleem zich blijft voordoen nadat u alle bovenstaande stappen voor probleemoplossing hebt uitgevoerd, maak dan een back-up van uw persoonlijke bestanden en zet het apparaat vervolgens terug naar de fabrieksinstellingen. Bezoek de onderstaande links voor meer informatie over: Hoe u het systeem kunt resetten.

Als u uw probleem nog steeds niet kunt oplossen, download dan MyASUS en probeer de Systeemdiagnose voor probleemoplossing. Klik hieronder!